Linkovi

NATO: Kandidatski status Srbiji koristan


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen smatra da bi pružanje kandidatskog statusa Srbiji bilo od koristi za bezbednost regiona

U Briselu su se okupili ministri spoljnih poslova NATO-a, a na dnevnom redu će se naći tri ključe teme - Avganistan, odnosi sa Rusijom i Zapadni Balkan, konkretno prilike na sjeveru Kosova. U isto vrijeme, u Evropskom savjetu u posjeti predsjedniku Savjeta nalazi se kosovski premijer, Hašim Tači.

Dvodnevni skup ministara spoljnih poslova Alijanse zamišljen je kao priprema za samit planiran za maj naredne godine u Čikagu, ali i kao pregled onoga što je do sada učinjeno na polju globalne sigurnosti. Tri ključna pitanja o kojima će ministri razgovarati u sjedištu NATO-a u Briselu jesu Avganistan, odnosi sa Rusijom i situacija na Zapadnom Balkanu, tačnije, posljednji nemiri na sjeveru Kosova.

"Snažno osudjujem nasilje koje smo vidjeli. Tražili smo da se sve barikade uklone kako bi se osigurala sloboda kretanja na tom području. Dobro je da su Beoggrad i Priština postigli sporazum o integrisanoj kontroli granica. Vidimo da se neke od barikada uklanjaju, ali želimo da to bude slučaj sa svim preprekama slobodnom kretanju. Uvjeravam vas da je KFOR spreman da nastavi sa primjenom svoga mandata. Mi smo tamo da štitimo sve stanovnike Kosova", rekao je generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen.

Može li, sa druge strane, mogućnost da za par dana Srbija dobije status evropskog kandidata, imati uticaj na sigurnost na Kosovu?

"Naravno, na EU je da odluči da li će dati kandidatski status Srbiji. Ali ja vjerujem da svaki korak kojim se osnažuju odnosi između država regiona i evroatlantskih struktura, uključujući EU i NATO, da svaki takav korak donosi korist ne samo regionu već i cijeloj Evropi", zaključio je Rasmusen.

U isto vrijeme predsjednika Evropskog savjeta, Hermana Van Rompuja je posjetio kosovski premijer, Hašim Tači koji je nakon sastanka izjavio:

"Bila je to jasna podrška evropskoj agendi Kosova, agendi o dijalogu o oslobadjanju od viza, ugovornim vezama i trgovini kao i o članstvu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Kosovo je spremno. Imamo jedan cilj i viziju, a to je biti članica EU što je prije moguće i objećali smo da ćemo veoma tijesno saradjivati sa svim susjedima, Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom i, kao suverena država, da ćemo imati bolje odnose sa Srbijom. Naravno, imamo problema na sjeveru, ali tu je i puna opredjeljenost i Brisela čak i Amerike da će raditi sa kosovskom vladom, EULEX-om, NATO, kako bismo što je prije moguće imali slobodu kretanja, vladavinu zakona i izbore u skladu sa kosovskim ustavom. Naša želja je da imamo dobre odnose sa svim susjedima. Znamo našu istoriju, ali ozbiljno radimo za budućnost kako bi i Srbija i Kosovo imali dobrosusjedske odnose i postale dio NATO i EU."

Što se tiče avganistanske agende, tu će se nstaviti sa predajoim brige za sigurnost što bi trebalo biti okončano 2014. Sa Rusijom će ići nešto teže jer se Moskvi ne dopada NATO projekat anti-balističke zaštite zbog čega prijeti kontra mjerama što pomalo podsjecha na hladnoratovsku logiku koju bi ova generacija političkih vodja, nadaju se sa ove strane, trebala izbjeći po svaku cenu.

U svakom slučaju, u Briselu se zagrijava atmosfrera pred samit evropskog vrha u petak i, iako iz Berlina još uvijek stižu vijesti o odbijanju njemačke vlade da na tom skupu podrži srpsku kandidaturu, čini se da opšte raspoloženje medju evropskim članicama ide u pravcu dobrih vijesti za Srbiju.

XS
SM
MD
LG