Linkovi

Rasmusen brani strategiju NATO


Snimak zgrade u Tripoliju za koju libijske vlasti kažu da je oštećena u jučerašnjem napadu aviona NATO
Snimak zgrade u Tripoliju za koju libijske vlasti kažu da je oštećena u jučerašnjem napadu aviona NATO

Avioni NATO napali su juče ujutro jedan kompleks zgrada libijskog lidera Moamera Gadafija, u Tripoliju. U međuvremenu, generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, posetio je Vašington da bi objasnio misiju alijanse u Libiji i njenu izmenjenu ulogu u svetu.

"Prošlost i sadašnjost NATOa govore sami za sebe, ali budućnost alijanse još nije napisana", rekao je Rasmusen.

Na Bliskom istoku NATO se suočava sa dubokim promenama. U martu počeo je da sprovodi zabranu letenja u Libiji i bombardovanje Gadafijevih zgrada.

Glas Amerike razgovarao je preko Skajpa sa jednim od stanovnika, koji se predstavio kao vođa jedne grupe za građansku neposlušnost. Živeo je u Britaniji ali se vratio u rodni Tripoli. On kaže da napadi NATO pojačavaju moral stanovnika. Upitan da li ima neku poruku za komandante NATO, rekao je:

"Zašto oklevate? Sa svakim oklevanjem Gadafijeve snage ispaljuju više raketa na civilna područja. Što više odugovlačite sa odlukama više civila bude povređeno i masakrirano", rekao je taj Libijac.

Njegovo pitanje preneto je generalnom sekretaru NATOa, Rasmusenu.

"Nema nikakvog oklevanja. Od samog početka, kada smo pre šest nedelja preuzeli komandu, održavamo tempo operacija. U šest nedelja bilo je 6 hiljada akcija", rekao je Rasmusen.

Jedan od lidera libijske opozicije, Vahid Buršan, rekao je juče u Vašingtonu da to ipak nije dovoljno.

"NATO je pažljiv kao neki hirurg. Mislim da gubi zamah na bojnom polju", rekao je Buršan.

Ove nedelje, pobunjenici su zauzeli aerodrom u Misrati i zaplenili mnogo oružja, ali NATO ne planira da iskoristi tu prednost.

"Ne predviđamo korišćenje libijskih aerodroma", kategorički je izjavio Rasmusen.

Rasmusen je dodao da snage NATO širom sveta obavljaju svoje zadatke i da reagujući na promene takođe oblikuju te promene. Ali za neke u Libiji te promene izgleda ne dolaze dovoljno brzo.

XS
SM
MD
LG