Linkovi

U Čikagu završen dvodnevni samit NATO-a


Lideri 28 država NATO-a, završili su samit u Čikagu uz obećanje da će „nepovratno“ biti predani tranziciji u Avganistanu, koji je bio centralna tema dvodnevnog skupa. Učesnici su naglasili da su rešeni da budu efikasniji i istovremeno potvrdili da će se držati vojnih obaveza Zapadne vojne alijanse.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je sedeo sa 28 lidera država NATO-a i predstavnika drugih zemalja, čija će podrška biti Avganistanu potrebna ako želi da pređe sa rata na stabilnost. Lideri NATO-a su zvanično usvojili plan za prenos glavne odgovornosti za borbene operacije na avganistanske bezbednosne snage do sredine naredne godine.

Predsednik Barak Obama je rekao da je to deonica puta ka okončanju rata i prelasku na planirano povlačenje stranih borbenih trupa do kraja 2014.

„Ovo, očigledno, neće obeležiti kraj avganistanskih izazova, niti našeg partnerstva sa tom važnom zemljom. Medjutim, mi postižemo suštinski napredak prema našem glavnom cilju, da pobedimo Al-kaidu i uskratimo joj utočište i pomognemo Avganistancima da stanu na sopstvene noge.“

NATO prikuplja obećanja za finansiranje dugoročne obuke avganistanske vojske. Procenjuje se da će godišnji troškovi posle 2014. biti nešto veći od 4 milijarde i da će biti redovno revidirani na osnovu bezbednosne situacije.

Predsednik Obama je kratko razgovarao i sa pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem, koga je NATO pozvao u Čikago. Obama je izjavio da je uveren da je postignut napredak u rešavanju spora oko puteva za snabdevanje koalicionih snaga u Avganistanu, koje je Pakistan zatvorio prošle godine. Uprkos, kako je rekao, „istinskom napretku“ u uklanjanju talibanskih uporišta, američki predsednik je rekao da su uspesi u Avganistanu „krhki“. Ipak, on je rekao da će sadašnja strategija na kraju omogućiti Sjedinjenim Državama da usmere sredstva ka investicijama potrebnim kod kuće.

„Pri čemu možemo da postignemo stabilan Avganistan koji neće biti savršen, možemo odgovorno da povučemo naše trupe i možemo ponovo da počnemo da izgrađujemo Ameriku i počnemo da prebacujemo neke od velikih investicija koje smo ulagali u Avganistan u našu zemlju.“

NATO je takodje odlučio da obezbedi održivost NATO-a i sposobnost alijanse da uzvrati na buduće opasnosti u ekonomski teškim vremenima.
Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, rekao je da to obuhvata predanost takozvanim mudrim „vojnim strategijama“ i podelu resursa.

„Odlučili smo da mudro ulažemo u našu odbranu, čak i u vreme štednje, i angažovali smo naše partnere u svetu da se pozabave izazovima sa kojima smo svi suočeni u 21 veku.“

Novinari su upitali predsednika Obamu o demonstracijama različitih organizacija u njegovom gradu, koje su povremeno postajale nasilne. To je deo onoga što je Amerika, odgovorio je predsednik, zahvaljujući se stanovnicima Čikaga koji su morali da trpe saobraćajne gužve, izazvavši i smeh svojim rečima.

„Uprkos tome što sam 15 minuta daleko od svoje kuće, niko mi nije dao da idem kući. Mislio sam da ću večeras spavati u svom krevetu. Rekli su da će to izazvati još gori saobraćaj, pa sam završio u hotelu – što doprinosi ekonomiji Čikaga.“

Samitom NATO-a završena su četiri dana diplomatije na najvišem nivou, uključujući samit G-8 u Kemp Dejvidu u Merilendu, na kojem je domaćin bio predsednik Obama.
XS
SM
MD
LG