Linkovi

Rasmusen: Puna podrška primeni sporazuma


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen

Podrška NATO-a primeni dogovorenog ostaje ključ uspeha i nadam se da će rezultirati daljim poboljšanjem bezbednosne situacije na severu Kosova, poručio generalni sekretar Alijanse

Danas je generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen u redovom obraćanju novinarima u Briselu najavio punu podršku vojnog saveza sprovodjenju u djelo nedavno postignutog sporazuma Beograda i Prištine, naglašavajući da će NATO, u saradnji sa EU, činiti sve kako bi se još više osigurala bezbjednost sjevera Kosova.

Fokusrajući svoje današnje obraćanje medijima na saradnju vojnog saveza i EU, generalni sekretar NATO-a je kao najbolji primjer istakao angažman dvije organizacije na Kosovu. Zajednička podrška stabilnosti i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pomogla je i u postizanju nedavnog sporazuma dva premijera, istakao je Rasmusen, koji je potvrdio kako je premijerima Dačiću i Tačiju, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton dao garancije da će NATO i KFOR nastaviti sa podrškom stabilnosti i bezbjednosti svih na Kosovu...

"Obojica premijera su u susretu samnom jasno naglasili da u primjeni postignutog sprazuma vide NATO kao garanta mira i bezbjednosti za sve stanovnike Kosova. Boi je to dug i težak proces- NATO i KFOR su od početka podržavali proces vodjen uz posredovanje EU. Svjedoci smo činjenice da je bliska saradnja NATO i EU ovdje u Briselu, kao i na terenu proizvela opipljive rezultate. Podrška vojnog saveza primjeni dogovorenog ostaje ključ uspjeha i nadam se da će uskoro rezultirati daljim poboljšanjem bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova. Ovaj sporazum predstavlja veliki korak naprijed za regionalnu stabilnost i bezbjednost i daje novu priliku za našu zajedničku viziju euro-atlantskih integracija Zapadnog Balkana".

Za generalnog sekretara vojnog saveza je, u uspješnom rješavanju kosovskog pitanja, od ključne važnosti što dublja saradnja sa EU, zbog činjenice da dijele iste ciljeve- bezbjedan život svih stanovnika Kosova, kao i stabilnost regiona kojem su otvorene jasne euro-atlantske perspektive.
XS
SM
MD
LG