Linkovi

NATO protiv krijumčara ljudima i ID


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Vojni savez će svojim pomorskim snagama pomoći Grčkoj i Turskoj u kontroli mora i rješavanju migrantske krize, odlučeno je na skupu ministara odbrane NATO u Briselu. NATO bi takodje mogao da se pridruži koaliciji za borbu protiv Islamske države.

Uz ovo, a na zahtjev Amerike, Alijansa će medjunarodnoj koaliciji u borbi protiv terorista " Islamske države', na raspolaganje staviti avione za nadgledanje kako bi, kako je danas rečeno, uspješnije uništili pripadnike terortičke grupe koji su zajednički neprijatelj.

Već danas vojna komanda NATO počinje sa razradom plana podrške Grčkoj i Turskoj u kontroli mora izmedju dvije zemlje, kako bi se što uspješnije razbila mreža krijumčara ljudima. U tom poslu će, najavljeno je, NATO tijesno sradjivati sa grčkim i turskim vlastima, kao i sa evropskom agencijom za kontrolu granica, Frontex.

"Upravo smo dogovorili pomoć NATO u rješavanju migrantske krize. Odluka je donijeta na osnovu zajedničkog zahtjeva Njemačke, Grčke i Turske. Cilj je da učestvujemo u naporima da se zaustavi krijumčarenje i nelegalna migracija u Egejskom moru. Pomorska grupa Dva NATO saveza je trenutno rasporedjena u regionu pod njemačkom komandom. Njen zadatak će biti nadgledanje i otkrivanje nelegalnih prelazaka , a biće u koordinaciji sa odgovaraćim vlastima i uspostaviće direktnu vezu sa Frontex-om", saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Trenutno su u regionu tri NATO broda, a, prema najavama članica Saveza, uskoro će im se pridružiti i nove pomorske snage. Uz ovo, na zahtjev Amerike, vojni savez će medjunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorista "Islamske države" na raspolaganje staviiti avione za nadgledanje kako bi koalicija što uspješnije onemogućila i uništila terorističku grupu koja je, podsjeća generelani sekretar NATO, zajdnički neprijatelj.

"Danas smo takodje dogovorili da pojačamo našu podršku medjunarodnoj koaliciji u borbi protiv "Islamske države. Sporazumjeli smo se da koristimo NATO "Avacs" avione na zahtjev Amerike. Naši vojni planeri upravo sada rade na detajima plana. Ova odluka će pomoći medjunarodnoj koaliciji da onesposobi i uništi terorističku grupu " Islamska država" koja je naš zajednički neprijetelj."

Vojni saveznici će avione za nadgledanje koristiti i za kontrolu tursko-sirijske granice, posebno kada je riječ o kretanju izbjegličkog talasa iz ratom pogodjenih područja.

NATO u koaliciji protiv ID?

NATO savez mogao bi da se pridruži koaliciji predvodjenoj Sjedinjenim Državama koja vodi borbu protiv grupe Islamska država, saopštio je američki sekretar za odbranu Eš Karter. Na sastanku više od 20 ministara odbrane u Briselu, Karter je izjavio da šef NATO-a Jens Stoltenberg razmatra tu mogućnost.

Svojim učešćem, NATO bi u borbu protiv Islamske države uneo iskustvo alijanse u izgradnji partnerskih kapaciteta i obuci kopnenih trupa, izjavio je Karter. Svih 28 članica NATO-a već su deo te koalicije, u svojstvu pojedinačnih zemalja.

Šef Pentagona naveo je da su ministry NATO pružili “jednoglasnu podršku” planu operativne kampanje za poraz Islamske države, koji je izneo u Briselu. Plan se koncentriše na uništenje ID-a u Siriji i Iraku, suzbijanju njihovih ogranaka, kako ih je nazvao “metastaza” širom sveta, i zaštitu od inflitracije na domaćem terenu.

Koalicija za borbu protiv ID-a izvršila je više od 10.000 vazdušnih udara na mete Islamske države u proteklih godinu i po dana u Iraku i Siriji ali su SAD izvršile većinu tih napada. 68 odsto njih u Iraku i 94 odsto u Siriji.

SAD procenjuju da su koalicija i iračke snage povratili od Islamske države 40% iračke teritorije i 10 odsto sirijske zemlje koju su islamisti zauzeli u protekle dve godine.

Budžetski predlog predsednika Obame za narednu fiskalnu godinu predvidja 7,5 milijardi dolara za borbu protiv ID-a, što je povećanje od 50% u odnosu na ovu godinu.

XS
SM
MD
LG