Linkovi

Kraj akcije u Libiji 31. oktobra


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen

Danas je u sjedištu NATO u Briselu potvrdjeno ono što je najavljeno početkom sedmice- operacija vojnog saveza nad Libijom će se okončati sa ovim mjesecom, operacija koju u Savezu ocjenjuju kao jednu od najuspješnijih u istoriji vojne alijanse.

Naša operacija za Libiju će se okončati 31. ovog mjeseca. Do tada, zajedno sa našim partnerima, nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju i, ako bude potrebno, da ponovo odgovorimo na prijetnje civinom stanovništvu. NATO je u potpunosti odgovorio istorijskoj misiji povjerenoj od strane UN-a da zaštiti ljibijski narod, uspostavi zonu zabrane letenja i embargo na uvoz oružja. Ova operacija je bila jedna od najuspješnijih u NATO istoriji. Ovu kompleksnu operaciju smo započeli brže nego ikada ranije. Provodili smo je efikasno i precizno, uz partnere iz regiona i šire. Sada je pažljivo privodimo kraju jer posao za vojnu silu okončan.

Želim se zahvaliti svima koji su u tome učestvovali, a činili smo to za Libijce, kako bi oni mogli da čvrsto i sigurno uzmu valstitu budućnost u svoje ruke. Sada su Libijci ti koji su oslobodili svoju zelju, oni su ti koji su transformirali region, ovo je njihova pobjeda.

Naravno, ima još mnogo posla. Treba izgraditi novu Libiju, zasnovanu na pomirenju ljudskim pravima i vladavini zakona. Demokratsku Libiju za sve njene stanovnike. Medjutim, svijet je uz njih, uz njih je i NATO da pomogne, ako zatraže našu pomoć, da pomogne Libijcima da reformiraju svoje sigurnosne i odbrambene institucije koje bi trebale da osiguraju slobodu i sigurnost demokratije, poručio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

XS
SM
MD
LG