Linkovi

Rasmusen: Podrška političkom rešenju


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen

Podnoseći redovni godišnji izvještaj o aktivnosti Alijanse u protekloj 2011-toj, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je danas u Briselu ustvrdio kako je KFOR na Kosovu djelovao djelotvorno i uspješno se izborio sa bezbjednosnim izazovima. Istovremeno, on kaže kako vojni savez podržava dijalog Beograda i Prištine koji je, vjeruje Rasmusen, jedini put izlaska iz krize.

Godišnji izvještaj aktivnosti NATO-a širom svijeta tokom 2011-te godine, predstavljen danas u Briselu, pored ostalog ukazuje da su se jula prošle godine bezbjednosne prilike na sjeveru Kosova ozbiljno pogoršale, a NATO je, prilagodjavajući se novonastalom stanju na terenu, adekvatno reagovao. Uz ovo, novinare je danas interesovalo koliko i da li, kao što tvrde neki izvori, KFOR i NATO stoje iza moguće nove inicijative traženja političkog rješenja za sjever Kosova, a što je posredno potvrdjeno i izjavama iz komande KFOR-a.

“U potpunosti se slažem sa komandom KFOR-a da KFOR podrži mirno političko rješenje konflikta na sjeveru Kosova. Mi smo tamo kako bi smo osigurali stabilne i bezbjedne prilike. Naše operacije provodimo na način koji je statusno neutralan i ne priklanja se bilo kojoj strani. Radeći na takav način, vjerujem da možemo doprinijeti stvarnju prostora za dugoročno, održivo političko rješenje”.

Ranije je jasno naglašeno da će NATO i KFOR nastaviti sa kosovskom misijom, nastojeći svima stvoriti uslove za život, sve u skladu sa mandatom datim rezolucijom 1244. Svako političko rješenje koje se uklopi u taj okvir je dobrodošlo, poručuju iz sjedišta vojnog saveza.

XS
SM
MD
LG