Linkovi

Finansijska kriza pogadja i NATO


Finansijska kriza pogadja i NATO

Evropske vlade sve teže uspevaju da obezbede sredstva za vojne programe, koji su često i veoma nepopularni. Ekonomska kriza koja je ophrvala Evropu takođe preti da ugrozi finansiranje spremnosti NATO-a da se prihvati misija kao što je bila operacija u Libiji, kao i da obezbedi svoju antiraketnu odbranu i odbranu od sajber napada.

Kada je prošlog marta Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao misiju za odbranu libijskih civila, NATO je bio jedina vojna organizacija koja je mogla da preuzme mandat za takvu operaciju.

Koristeći brodove i avione, Nato je uspeo ne samo da zaštiti civile, već je pomogao i svrgavanje bivšeg libijskog lidera Moamara Gadafija.

Francuski vazduhoplovni general Stefan Abrijel nalazi se na čelu komande za transformaciju.

Libija je dokazala da nema alternative. Kada su se UN opredelile za operaciju, pored NATO-a nije bilo nikog drugog koji je mogao da preuzme taj zadatak“, ističe Abrijel.

Međutim, upravo ta uloga severnoatlantskog saveza je sada ugrožena zbog ekonomskih nedaća u Evropi, čije vlade već godinama ne uspevaju da uvere svoje građane da je važno obezbediti sredstva za odbranu.

Bivši britanski vojni zvaničnik, Daniel Korski, kaže da je Libija pokazala uspešnost procesa transformacije NATOa, ali da bi evropska ekonomska kriza i budžetska štednja Sjedinjenih Država mogli da uspore taj proces.

Živimo u vreme štednje i sve većih smanjivanja vojnih budžeta, ali bez ikakve koordinacije. Vojni planovi su sve više ugroženi, jer su zemlje prinudjene da smanjuju budžete da bi preživele i to bez obzira na potrebu vojne spremnosti.“

Nik Vitni, bivši šef agencije za odbranu Evropske unije, smatra da je nije reč o manjku sredstava, već o nedostatku koordinacije i o nezainteresovanosti javnosti za rad NATO-a.

Evropa ima sredstva za odbranu. Manjkavost je u efikasnosti raspoređivanja tih sredstava. To se ne odvija kako treba zato što ne uzimamo odbranu za ozbiljno.“

Za generala Abrijela glavni problem je što niko ne zna gde bi mogala da izbije nova kriza i šta je potrebno obezbediti zapadnom odbrambenom savezu da bi mogao da reaguje na pravi način.

Po rečima generala Abrijela, potrebna su veća sredstva, bolja koordinacija, kao i priključivanje novih partnera kako bi NATO mogao da očuva položaj najvažnijeg vojnog saveza u svetu i ujedno razvije visokotehnološke sisteme antiraketne odbrane i odbranu od sajber-napada.

XS
SM
MD
LG