Linkovi

O Kosovu na sastanku NATO


Španski premijer, Hoze Luis Rodrigez Zapatero (levo), generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen (centar) i američki sekretar za odbranu, Lion Panetao na konferenciji za medije u Briselu, 5. oktobar 2011.
Španski premijer, Hoze Luis Rodrigez Zapatero (levo), generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen (centar) i američki sekretar za odbranu, Lion Panetao na konferenciji za medije u Briselu, 5. oktobar 2011.

Danas je u Briselu započeo dvodnevni sastanak NATO ministara odbrane. Skup se održava u cilju pripreme samita, narednog maja u Čikagu, a u fokusu su NATO operacije u Libiji, proces osposobljavanja avganistanskih snaga da se brinu o sigurnosti zemlje, kao i tranzicija NATO-a, odnosno prilagodjenje savremenim potrebama i izazovima. Kako je ranije najavljeno, skup bi se trebalo da se bavi i misijom na Kosovu, gdje su snage KFOR-a aktivno uključene u smirivanje situacije na granici sa Srbijom.

Prvog dana skupa ministara odbrane NATO u sjedištu vojnog saveza u Briselu, zaključeno je da je NATO operacija nad Libijom bila i jeste puni uspjeh. Ministri su naglasili odlučnost da nastave misiju pod mandatom UN-a, onoliko koliko bude bilo potrebno, ali uz želju da se okonča što je prije moguće. Danas je u Tripoli otišla i poruka o podršci novim libijskim vlastima na polju odbrane i sigurnosti, ukoliko to budu tražili od vojnog saveza.

Kada je riječ o Kosovu, i tu su mišljenja bila nepodijeljena. KFOR je tokom nedavnih nemira djelovao oprezno, čvrsto i nepristrasno.

"Mi ostajemo potpuno predani takvom načinu djelovanja i misije. KFOR je uspješna priča. Zahvaljujući uglavnom našem djelovanju, ova užarena tačka, Kosovo, ostala je mirna tokom proteklih 12 godina. Nećemo dozvoliti nasilje iz prošlosti o KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandate, stvarajući bezbjednu situacije i pored toga čuvaćemo slobodu kretanja. Pozdravljamo snažnu saradnju kakva postoji izmedju KFOR-a i evropske civilne misije. To je ključ našeg zajedničkog uspjeha. Medjutim, potreban je krupniji progres na političkoj strani. Ova kriza se može riješiti samo mirnim posredovanjem i dijalogom. Dijalog Beograda i Prištine iza kojega stoji EU, jedini je način da se ide naprijed, za sve ljude na Kosovu, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost", rekao je generalni sekretar NATO-a. Ander Fog Rasmusen.

Dijalog je formula koja će cijeli region približiti evroatlantskim integracijama, poručio je danas generalni sekretar vojne alijanse.

"Jako bih želio da vidim sve države i zajednice Zapadnog Balkana da se približavaju evroatlantskim strukturama, EU i NATO. Za tako nešto nam je neophodan konstruktivan politički dijalog i to sam pomenuo u svom obraćanju ministrima".

XS
SM
MD
LG