Linkovi

NATO i protiv sajber napada


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts se na sastanku NATO ministara u Briselu založio za ispunjavanje odbrambenih obaveza svih zemalja članica

Američka državna sekretarka, Hilari Klinton i sekretar za odbranu, Robert Gejts su na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova NATO-a u Briselu izrazili obostranu podršku ideji da NATO postane fleksibilnija organizacija sposobna za odbranu kako protiv balističkih tako i protiv sajber napada.

Na sastanku kojim je predsedavao Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, Robert Gejts je istakao da je od izuzetne važnosti da članice alijanse ulože finansijska sredstva u predložene odbrambene obaveze jer u suprotnom postoji rizik da dodje do slabljenja vojne organizacije. Predstavnici nekih zemalja članica bili su uzdržani zbog visokih cena antiraketnog štita, imajući u vidu globalnu ekonomsku krizu i smanjenje državnih budžeta.

Predložene mere su deo novog dokumenta o misiji NATO-a, koji bi trebalo da bude usvojen idućeg meseca u Portugalu. Rasmusen je rekao da NATO mora da nastavi da štiti svojih 900 miliona ljudi "savremenim odbrambenim sistemom protiv savremenih pretnji". Poslednja izmena u misiji alijanse usvojena je 1999. godine.

Sekretarka Klinton pozdravila je Rasmusenov predlog da NATO uspostavi šire odnose sa Rusijom i da ojača kapacitete za civilno-vojne operacije. Sekretar Gejts je upozorio da alijansa kaska u pogledu sajber bezbednosti i dodao da bi zemlje članice trebalo da se slože oko finansiranja projekata koji bi zaštitili vitalne informacione sisteme.

Danska ministarka odbrane, Gite Lilelund je u ime nekoliko drugih članova NATO-a upozorila da bi svako širenje ingerencija NATO-a trebalo da bude finansijski održivo.

XS
SM
MD
LG