Linkovi

Rasmusen: Tranzicija u Avganistanu 2014.


Diplomirani pitomci avganistanske granične policije

Danas u Briselu započeo dvodnevni suret NATO ministara odbrane, na kojem su ključne teme: priprema NATO samita u Čikagu, “pametna”odbrana, što će reći, redukovanje snaga gdje god za to ima prostora, te ključni sigurnosni angažman vojnog saveza, Avganistan.

Dva dana susreta ministara odbrane NATO članica neće biti tek protokoloranog tipa- vjeruje se da će dobar dio diskusije u NATO sštabu u Briselu odnijeti avganistanska tema, tačnije, namjera nekih od saveznica da što prije svoje vojnike povuku sa te uporno uzavrele teritorije, odakle redovno stižu vijesti o gubicima medjunarodnih snaga na terenu.

S tim u vezi, Amerikanci, a sa njima i Francuzi, su već jasno naglasili da ne žele čekati do 2014-te, za kada je predvidjeno da posljednji NATO vojnik napusti Avganistan, prepuštajuchi brigu o sigurnosti domaćim snagama. Oni traže da se to desi barem godinu ranije, što znači ubrzavanje procesa primopredaje nadležnosti za sigurnost države avganistanskoj vojsci, koja sada djeluje i obučava se pod oštrom kontrolom medjunarodnih snaga. Želećii donekle smiriti strasti i poslati umirujuću poruku Kabulu, generalni sekretar Anders Fog Rasmiusen je pred ministarski skup poručio:

“Ali Avganistanci neće biti prepušteni sami sebi u tom procesu tranzicije. Odlučni smo da ih podržimo tokom cijelog perioda i nakon njega. Danas ćemo nastaviti da radimo na detaljima plana kako dugoročno pomoći Avganistanu i kako će naše prisustvo na terenu izgledati nakon 2014-te.”

Sam generalni sekretar je nakon današnjeg toka razgovora ustvrdio da neće biti prostora za plan da se do 2013-te okonča medjunarodna misija u Avganistanu. Po njemu, ipak, treba u narednom periodu očekivati živu aktivnost ISAF-a na prenošenju nadležnosti za bezbjednost Avganistana na domaće vojne i policijske strukture.

“Važno je reći da se cijela diskusija vodi unutar onoga što je odlučeno na Lisabonskom samitu-tranzicija snaga će se dogoditi 2014-te.”

Situaciju komplikuje i sadržaj do juče tajnog NATO dokumenta koji kaže: moral Talibana je, i nakon više od decenije borbe protiv njih, neočekivano visok i biće teško donijeti odluku koja će zadovoljiti javnost NATO članica, zabrinutu za vojnike, učesnike ISAF misije i istovremeno ispuniti obećanje avganistanskoj strani o punoj podršci u stvaranju uslova za bezbjedan život svih u avganistanskoj državi.

XS
SM
MD
LG