Linkovi

Vojska Kosova - NATO žali, EU uzdržana, SAD podržavaju, Srbija i Rusija kritikuju


Robot 8.0 Image JPEG Koala.jpeg 2022-05-18 07:41:49
Robot 8.0 Image JPEG Koala.jpeg 2022-05-18 07:41:49

Pošto su u Skupštini Kosova usvojeni nacrti tri zakona, koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti (KBS), generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da žali što je kosovski parlament doneo ovu odluku o uprkos zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme", poručio je Stoltenberg.

Zemlje Evropske unije (EU) su prilično uzdržane u prvim reakcijama - iz EU se čulo da Kosovo ima suvereno pravo na ovaj korak, ali i da dve strane treba da se vrate za pregovarački sto, što će kako stvari sada stoje, biti veoma teško.

Portparolka EU Maja Kocijančić ponovila je da promena mandata KBS može biti sprovedena samo u inkluzivnom i postepenom procesu, koji je u skladu sa Ustavom Kosova.

Kao i NATO, EU nastavlja da deli stav da mandat KBS može biti promenjen samo korz inkluzivni i postepeni proces u skladu sa Ustavom Kosova,” napisala je Kocijančić na Tviteru.

Ona je povodom usvajanja zakona o KBS u kosovskom parlamentu naglasila da EU od Kosova očekuje da održi preuzete obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013 i drugih bezbednosnih aranžmana.

Nemačka je danas poručila da usvajanje zakona o formiranju kosovske vojske u prištinskom parlamentu ne sme da bude iskorišćeno za eskalaciju tenzija u regionu, navodeći da Kosovo ima pravo na oružane snage, ali da taj proces treba da bude inkluzivan, uz učešće srpske manjine.

"Pozivamo obe strane na uzdržanost. Usvajanje zakona ne sme da se iskoristi kao izgovor za dodatnu eskalaciju”, naveo je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl.

Ministarka inostranih poslova Austrije, zemlje koja trenutno predsedsava EU, Karin Knajsel ocenila je da današnja odluka o transformaciji KBS u vojsku ne doprinosi miru.

"Jednostrani koraci treba da budu izbegnuti, jer deluju negativno na proces dijaloga. Mir se ne stvara formiranjem vojske. Zbog toga smatram da današnja odluka kosovske skupštine o početku transformacije KBS u vojsku nije od pomoći,” rekla je Knajsel.

Brnabić: Pretnja regionu

Premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila je da formiranje tzv. Vojske Kosova predstavlja najveću pojedinačnu pretnju regionalnom miru na Balkanu i dodala da je sada posle ovog velikog koraka unazad teško govoriti o pregovorima.

Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju tzv. Vojske Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić za Tanjug.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da formiranje vojske Kosova predstavlja dolivanje ulja na vatru i naglasio da to nije korak koji vodi ka stabilnosti i normalizaciji odnosa što je preko potrebno, ne samo nama, već i čitavom region.

“Mi smo pre deset dana imali jednodušne osude svih zbog same najave formiranja takozvane vojske Kosova i transformacije bezbedonosnih snaga Kosova, a u protekla dva dana imamo izjave koje su potpuno suprotne tome” rekao je Ljajić.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Nebojša Stefanović obišao je pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici i naveo da policija pomno prati situaciju u južnoj srpskoj pokrajini .

Pripadnici Žandarmerije i svih drugih organizacionih jedinica MUP spremni su da izvrše sve zadatke koje država naloži, kako bi zaštitili bezbednost građana i suprotstavili se svakom vidu ugrožavanja stabilnosti naše zemlje,” istakao je ministar Stefanović.

Ministar je ukazao da odluka Prištine o transformaciji KBS u Vojsku Kosova predstavlja pretnju regionalnom miru i stabilnosti, kao i grubo kršenje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju MUP.

Poruka opozicionih političkih partija i pokreta iz Srbije povodom formiranja Vojske Kosovaje da se potezom destabilizuje ceo region.

Šest poslaničkih grupa - Demokratske stranke, Dveri, Pokreta za spas Srbije - Nova Srbija, Socijaldemokratske stranke, Pokret centra, kao i samostalni poslanici - i stranka Dosta je bilo traže tim povodom hitnu sednicu Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu i odgovoru Srbije.

"Današnja odluka će imati direktne posledice po bezbednos Srba na Kosovut, ali i stabilnost celog regiona. Ovakve odluke ni u kom slučaju ne doprinose normalizaciji odnosa, već upravo suprotno - vode njihovom daljem zaoštravanju,” zaključuje se u saopštenju.

Različite reakcije SAD i Rusije očekivane

Američka ambasada u Prištini posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske u parlamentu Prištine, oglasila se saoštenjem u kojem ponavlja podršku SAD, kako je navedeno " tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane", uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova.

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade", navodi se u saopštenju.

Vojska Kosova - NATO žali, EU uzdržana, SAD podržavaju, Srbija i Rusija kritikuju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas Misiju UN na Kosovu da hitno rasformira sve oružane formacije kosovskih Albanaca navodeći da formiranje vojske Kosova predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i vodi ka destabilizaciji.

"Međunarodne snage na Kosovu, pre svega Unmik i KFOR u skladu s odobrenim mandatima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, imaju obavezu da hitno učine sve što mogu da bi se izvršila demilitarizacija i da bi se rasformirale sve oružane kosovsko-albanske formacije,” navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

XS
SM
MD
LG