Linkovi

NASA lansirala novi meteorološki satelit


Novi meteorološki satelit u "čistoj sobi" u bazi Vanderbilt, u Kaliforniji

Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA – lansirala je krajem oktobra novi meteorološki satelit sa instrumentima koji su poslednja reč tehnologije. Informacije koje bude prikupljao biće dostupne nacionalnim meteorološkim službama širom sveta.

Naučnici očekuju velike stvari od najnovijeg meteorološkog satelita NASA-e nazvanog Nacionalni polarno-orbitalni operativni ekološki satelitski sistem. Ken Šver je menadžer tog projekta u Svemirskom centru Godard, nedaleko od Vašingtona.

“Zbog osmatranja klime i unapređenih mogućnosti prognoziranja i posmatranja kritičnih događaja mogao bi da se nazove spasiocem naše planete”, kaže Šver.

NASA kaže da će novi satelit, težak preko dve tone, obletati zemlju oko 14 puta dnevno osmatrajući skoro čitavu njenu površinu. Njegovih pet najvažnijih instrumenata meriće vlažnost i pritisak vazduha, nivo ozona i kosmičke radijacije, i snimati u vidljivom i infracrvenom spektru požare u prirodi, promene u zemljinoj kori i kretanje leda.

Naučnik u ovom projektu, Džim Glison, kaže da je ovaj satelit prvi koji će služiti direktno prognostičarima vremena i istraživačima klimatskih promena. On ističe da se prognoze tiču uslova u bliskoj budućnosti, dok se klima odnosi na dugoročnije vremenske promene.

“Izuzetno je važno pokušavati da razumemo kakva će priroda biti u budućnosti, a to obuhvata i sadašnje vremenske prilike i dugoročne klimatske promene”, kaže Glison.

Glisona posebno interesuje ozonski omotač. On kaže da će novi podaci pomoći u ocenjivanju efikasnosti mera usvojenih osamdesetih godina za smanjenje oslobađanja gasova koji uništavaju ozonski sloj.

“Ova misija i njena osmatranja pomoći će naučnicima da bolje predviđaju budućnost, a te prognoze biće veoma značajne iz ekonomskih, bezbednosnih i humanitarnih razloga”, kaže Glison.

Novi satelit koristiće se tri godine sve dok 2015. ne bude lansiran polarni satelitski sistem. Naučnici kažu da će predviđanje ekstremnih pojava 5 do 7 dana unapred sada biti znatno poboljšano.

XS
SM
MD
LG