Linkovi

NASA lansirala sondu ka Jupiteru


Svemirskoj sondi Džuno biće potrebno pet godina da stigne do Jupitera

Svemirska letelica Džuno (Junona), američke svemirske agencije NASA, krenula je u petogodišnju misiju ispitivanja planete Jupiter, najveće u solarnom sistemu.

Sonda je lansirana danas raketom Atlas V661, iz Kejp Kanaverala, na Floridi. Jupiter je peta planeta sunčevog sistema, sa orbitom između Marsa i Saturna.

Kada se bude odvojila od potisne rakete Džuno će razviti tri velika solarna panela koji će obezbeđivati napajanje energijom tokom čitave petogodišnje misije. Ranije sonde američke agencije poslate ka udaljenim planetama nosile su minijaturne nuklearne generatore struje.

Kada jula 2016. godine bude ušla u orbitu oko Jupitera. sonda Džuno će za sobom imati dve milijarde i 800 miliona kilometara puta, tokom koga će još jednom proći blizu zemlje kako bi iskoristila zemljinu gravitaciju za ubrzanje kretanja.

Mnogi astronomi kažu da je Jupiter verovatno bila prva planeta formirana u sunčevom sistemu, od ostataka materijala od koga je nastalo sunce, pre četiri i po milijarde godina. Naučnici se nadaju da će im saznanja o nastanku Jupitera pomoći da reše mnoge tajne nastanka solarnog sistema.

XS
SM
MD
LG