Linkovi

Don u orbiti oko asteroida


Don u orbiti oko asteroida
Don u orbiti oko asteroida

Svemirska sonda američke agencije NASA, pod imenom Don (zora), ulazi u orbitu oko 530 kilometara širokog asteroida Vesta, drugog po veličini objekta u glavnom pojasu asteroida, između Marsa i Jupitera.

Ako sve bude išlo po planu, Don će ući u orbitu u subotu, oko 6 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu, posle gotovo 4 godine dugog puta. Biće to prva robotizovana svemirska sonda u istoriji koja će ući u orbitu oko nekog objekta u pojasu asteroida.

Inženjeri NASE kažu da će Don kružiti oko te nepravilne stene, išarane kraterima, na udaljenosti od oko 16 hiljada kilometara. U ovom trenutku Don i Vesta se nalaze na oko 188 miliona kilometara od zemlje.

Sonda će ostati u orbiti oko godinu dana radi izrade mape njegove površine i prikupljanja podataka za koje NASA kaže da će pomoći naučnicima da bolje razumeju najraniji period istorije sunčevog sistema, od pre približno 4 milijarde godina.

Jula 2012. Don će uz pomoć raketa izaći iz orbite oko Veste kako bi se, tri godine kasnije, približio najvećem objektu u pojasu asteroida, patuljastoj planeti Seres, širokoj gotovo 975 kilometara.

Naučnici NASE kažu da ih posebno zanima zašto je Vesta najsjajniji objekat u pojasu asteroida, čija površina reflektuje sunčevu svetlost tri puta jače od mesečeve površine. Astronome takođe zanima ogromna tamna mrlja koja se proteže površinom Veste u dužini od, kako se procenjuje, stotinu kilometara.

Pored toga, naučnike zanima gravitacija Veste, kao i njen geološki sastav.

XS
SM
MD
LG