Linkovi

Skok cena nafte posle odluke OPEK-a


Cene nafte ponovo su skočile danas, dajući zamah sporazumu OPEK-a da smanji proizvodnju prvi put od 2008. godine.

Posle donošenja te oduke, cene su u sredu skočile za oko 10 odsto što je dovelo do sveukupnog povećanja vrednosti energetskih akcija. Današnji rast je bio nešto umereniji, sa skokom cena na oko 50 dolara za barel nafte. Predsednik OPEC-a Mohamed Bin Saleh Al-Sada rekao je novinarima u sredu kako će sporazum da bude implementiran.

“Prema sporazumu, OPEK će smanjiti proizvodnju za oko 1,2 miliona barela dnevno kako bi maksimalno proizvodnja bila 32,5 miliona barela na dan. Sporazum će stupiti na snagu 1. januara 2017.”

Pre sastanka u Beču u sredu, ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je da će OPEK tražiti i od zemalja koje nisu članice da takođe smanje proizvodnju. Rusija, koja nije članica OPEK-a, pristala je na smanjenje od 300 hiljada barela na dan.

OPEK takođe navodi da bi želeo da se globalne cene nafte kreću između 55 i 60 dolara za barel, što je broj za koji veruje da će oživeti ekonomije koje zavise od nafte, a koje su u protekle dve godine pretrpele velike gubitke s obzirom da su se cene često kretale ispod 50 dolara za barel.

XS
SM
MD
LG