Linkovi

Malen putem Tvitera kritikuje "Vikiliks"


Malen putem Tvitera kritikuje "Vikiliks"
Malen putem Tvitera kritikuje "Vikiliks"

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, optužio je vebsajt „Vikiliks“ da neprijateljima zemlje daje „vredne informacije“.

Admiral Malen je u kritici postavljenoj kasno sinoć na Tviter, naglasio da je objavljivanje gotovo 400 hiljada tajnih dokumenata američke vojske o iračkom ratu „neodgovorno“.

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijen Asanž, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Londonu, objasnio je međutim da se u donošenju odluke o objavljivanju dokumenata radilo „o istini“ i da dokumenti ne sadže imena ili podatke koji su štetni za bilo koju grupu ili pojedinca.

Pored ostalog, dokumenti nagoveštavaju da je posle invazije pod vođstvom Sjedinjenih Država 2003, u Iraku poginulo više od stotinu hiljada ljudi, od čega su više od 60 odsto civili. Takođe se navodi da je 15 hiljada žrtava nepoznato ili da o njima ne postoji izveštaj.

U prekjučerašnjoj elektronskoj poruci upućenoj medijima, portparol američkog Sekretarijata za odbranu Džef Morel navodi da su objavljeni dokumenti „blic-snimci događaja“, koji „ne govore celu priču“.

XS
SM
MD
LG