Linkovi

Malen putem Tvitera kritikuje "Vikiliks"

  • Vesti Amerike

Malen putem Tvitera kritikuje "Vikiliks"

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, optužio je vebsajt „Vikiliks“ da neprijateljima zemlje daje „vredne informacije“.

Admiral Malen je u kritici postavljenoj kasno sinoć na Tviter, naglasio da je objavljivanje gotovo 400 hiljada tajnih dokumenata američke vojske o iračkom ratu „neodgovorno“.

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijen Asanž, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Londonu, objasnio je međutim da se u donošenju odluke o objavljivanju dokumenata radilo „o istini“ i da dokumenti ne sadže imena ili podatke koji su štetni za bilo koju grupu ili pojedinca.

Pored ostalog, dokumenti nagoveštavaju da je posle invazije pod vođstvom Sjedinjenih Država 2003, u Iraku poginulo više od stotinu hiljada ljudi, od čega su više od 60 odsto civili. Takođe se navodi da je 15 hiljada žrtava nepoznato ili da o njima ne postoji izveštaj.

U prekjučerašnjoj elektronskoj poruci upućenoj medijima, portparol američkog Sekretarijata za odbranu Džef Morel navodi da su objavljeni dokumenti „blic-snimci događaja“, koji „ne govore celu priču“.

XS
SM
MD
LG