Linkovi

Crna Gora otvorila još dva poglavlja sa EU


Ivanović: Znak povjerenja prema Crnoj Gori
Ivanović: Znak povjerenja prema Crnoj Gori

Danas je u Briselu Crna Gora otvorila dva nova poglavlja pregovora sa EU - poglavlje 12, koje se tiče bezbjednosti hrane, veterinarstva i nadzora kvaliteta, te poglavlje 13, posvećeno ribarstvu. Evropska strana pred otvaranje pregovora istakla je ozbijnu pripremljenost Podgorice za analizu ove dve oblasti, dok zvaničnici Crne Gore nakon današnjeg čina ukazuju da pregovori sa Unijom znače dvosmjerni put za regionalnog lidera evropskih integracija.

Sa današnja dva, CG ima otvorena 24 od ukupno 35 poglavlja pregovora o prijemu u EU, uz dva privremeno zatvorena. To je, u balkanskom društvu, čini neospornim liderom, kaže potpredsjednik Vlade Crne Gore, Petar Ivanović:

„Danas je za Crnu Goru veliki dan iz dva razloga: Bugarski parlament je potvrdio ratifukaciju sporazuma CG sa NATO, tako da već imamo šest zemlaja čiji su parlamenti ratifikovali sporazum o pridruženju Crne Gore Alijansi, a u Briselu smo otvorili dva poglavlja. i mi sami razmišljamo kako voditi paralelne procese jer imamo ograničen broj ljudi, ali čini mi se da uz malo više volje, napora, energije, optimizma, da uspijemo da savladamo ono što je nedostatak ljudstva. U maloj ekonomiji, ne možete samo ljude zapošljavati u državnoj administraciji i tako jačati kapacitete. Kapaciteti se jačanju većim sposobnostima, kvalitetnijom znanjem i sa više umijeća.“

Glas Amerike: Da li se napredak u pregovorima osjeti u svakodnevnom životu?

Petar Ivanović: „Ima velikih razlika, ali mi sami koji živimo u Crnoj Gori ne vidimo te razlike. Nevjerovatno kada podjete bilo gdje, koliko komplimenata dobija Crna Gora, ali kada razgovarate sa ljudima koji su u Crnoj Gori i koji nisu bili u prilici da odu van granica zemlje, tada imate onaj klasični balkanski problem da je nevjerica jača od onoga što oči vide. Nedavno jja sam bio u Irskoj, dobili smo jako puno komplimenata, pa onda prije par dana na Islandu, predsjednik vlade i parlamenta su potvrdili da Crna Gora jako brzo napreduje u odnosu na mnoge druge zemlje, ali to očiglednoi jednom dijelu gradjana Crne Gore nije dovoljno. Ali ako bi smo te iste gradjane uspjeli nekako da povedemo van granica Crne Gore da se suoče malo sa onom realnošću, da vide malo zemlje regiona i druge zemlje, onda bi i sami mogli onstatovati oliko je velika dinamika napredovanja Crne Gore.“

Glas Amerike: Kada očekujete da bi se cijeli ovaj prces priblžavanja EU mogao okončati?

Petar Ivanović: „I sami vidite da su danas otvorena dva poglavlja u momentu koji nije tako pogodan ni za samu EU. Ja to doživljavam kao znak povjerenja prema Crnoj Gori, prema Vladi, jer je to jedna jasna poruka da EU želi da nastavi proces proširenja ali isto tako i jasna poruka Crnoj Gori da nema zaustavljanja, morao dalje raditi. Koliko će trajati taj proces, ja mislim da je mnogo manje bitno, koliko je važan kvalitet tog procesa. Dakle, ako uspijemo tokom trajanja tog procesa da povećamo GDP, naše sposobnosti, nove tehnologije, da se više oslanjamo na nauku, onfda ćemo mi biti dobitnici u tom procesu. A ako budemo samo trčali za ispunjenjem odredjenih uslova a sami sebe u tom procesu ne mijenjamo, onda džaba ćemo doći do cilja, nećemo znati kako da se ponašamo u tom novom društvu. Zato je taj proces demokratizacije praćen procesom emancipacije crnogorskog društva i usvajanjem nekih potpuno nomvih vrijednosti koje postoje u EU a možda u ovom momentu nisu obilježje zemalja koje pripadaju Zapadnom Balkanu."

XS
SM
MD
LG