Linkovi

Obnovljeni sukobi u Mosulu


Iračke bezbednosne snage u Mosulu

Stanovnici Mosula u petak su se suočili sa eksplozijama automobila bombi i vazdušnim napadima, posle dve nedelje relativnog mira.

Višestruke eksplozije odjeknule su u delovima tog iračkog grada, ali još nema zvaničnih izveštaja o žrtvama. Pripadnik policijskih snaga rekao je agenciji Rojters da su irački vojnici takođe deaktivirali nekoliko automobila bombi.

Međunarodna koalicija, koju predvode Sjedinjene Države, u četvrtak je saopštila je da su civili možda poginuli u vazdušnom napadu, čija meta je bio kombi u kojem su navodno bili borci Islamske države.

Američka vojna komanda za Bliski istok navela je da je kasnije utvrđeno da se vozilo nalazilo na parkingu bolničkog kompleksa. Na video snimku koji je postavila novinska agencija Amak, povezana sa Islamskom državom, vidi se najmanje sedam tela, za koje se tvrdi da su civili poginuli u napadu.

Stanovnici četvrti al-Samah, u predgrađu Mosula, u petak su krenuli ka izbegličkim kampovima ili drugim bezbednim lokacijama, dok su u gradu intenzivirane borbe.

Ofanziva iračkih snaga za preuzimanje kontrole nad Mosulom, koja je počela sredinom oktobra, usporena je proteklih nedelja zbog lošeg vremena i snažnog otpora ekstremista.

XS
SM
MD
LG