Linkovi

Novi predlog za džamiju u Njujorku


Republikanac Ted Olson u televizijskoj emisiji brani komentar predsednika Obame da bi trebalo dozvoliti izgradnju islamskog centra i džamije u blizini mesta gde su nekada stajale kule Svetskog trgovinskog centra
Republikanac Ted Olson u televizijskoj emisiji brani komentar predsednika Obame da bi trebalo dozvoliti izgradnju islamskog centra i džamije u blizini mesta gde su nekada stajale kule Svetskog trgovinskog centra

Dvojica moćnih ljudi u Njujorku – guverner Dejvid Paterson i glavni čovek katoličke crkve u tom gradu danas su predložili da se dozvoli izgradnja islamskog centra, ali na nekom drugom mestu. Za to vreme, predsednik Obama je na odmoru u Masačusetsu na ostrvu "Martini vinogradi", ali kako izgleda, za predsednika Amerike nema odmora, pogotovo usred uzavrelih rasprava kao što su ova i uvek popularna - ekonomija.

Predsednik Obama boravio je u američkoj državi Ohajo kako bi pridobio podršku za svoju ekonomsku politiku i demokratske kandidate na predstojećim kongresnim izborima. Ali, bilo je gotovo neizbežno da mu neko iz publike postavi pitanje da li se kaje što je podržao izgradnju islamskog centra na Menhetnu - komentar koji je izazvao veoma oštro protivljenje javnosti.

"Ne kajem se“, kratko je odgovorio predsednik SAD, Barak Obama.

Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi složila se sa Obamom da se moraju podržati verske slobode, ali je i zatražila transparentnost u vezi sa tim ko će da finansira ovaj projekat - za koji neki kažu da bi mogao da košta i do 100 miliona dolara. Pelosi se, medjutim, u isto vreme zapitala i ko finansira drugu stranu ove priče.

"Pridružujem se onima koji traže da se istraži ko finansira opoziciju izgradnji džamije“, izjavila je Pelosi.

Deo te opozicije potpiruje grupa koju finansiraju republikanci Vilijam Kristol i Liz Čejni, koji su čak pokrenuli i reklamnu kampanju koja se fokusira na članove porodica poginulih u napadu 11. septembra.

Ali nisu ni svi republikanci na istoj strani. Ted Olson, npr. koji je bio državni pravobranilac u Bušovoj administraciji i čija je supruga poginula u napadu na kule Svetskog trgovinskog centra, kaže da je Obama u pravu.

"Ne želimo da naša mržnja prema ekstremistima preraste u netoleranciju prema pripadnicima verskih zajednica”, poručuje republikanac Ted Olson.

Povrh ove komplikovane rasprave dolazi još jedan zanimljiv podatak istraživačkog centra "Pju" da se povećava broj Amerikanaca koji pogrešno veruju da je predsednik Obama muslimanskog porekla. Naime, u to je prošle godine bilo uvereno 11 odsto Amerikanaca, a sada je taj procenat skočio na čak 18.

XS
SM
MD
LG