Linkovi

Alarmantno ponašanje Moskve


Ruski anti-raketni sistem S-300
Ruski anti-raketni sistem S-300

Rusko razmeštanje projektila Iskander-M, koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, u oblasti Kalinjingrada na obali Baltičkog mora je poziv, zapadnim zemljama na uzbunu, smatraju analitičari. U međuvremenu Nemačka upozorava da su tenzije na relaciji Moskva- Zapad snažnije nego u vreme Hladnog rata.

Ruski Iskander projektili, dometa od oko 500 kilometara, viđeni su ranije ove godine ovde, na probnim lansirnim rampama. Projektili su razmešteni i usmereni prema zapadu u području ruske enklave Kalinjingrad, na tromeđi Rusije, Poljske i Litvanije.

Dramatična reakcija Zapada zbog razmeštanja projektila Iskander je sada uzbuna sa jasnom porukom.Taj šok nosi poruku: ‘Probudite se, ne živite u bezbednom svetu” kaže Igor Sutjagin sa kraljevskog Instituta udruženih vojnih snaga.

Moskva tvrdi da je raspoređivanje projektila deo redovne vojne vežbe. U vreme Hladnog rata, veći projektili bili su raspoređeni u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj i Čehoslovačkoj. Sada je to psihološka strategija smatra analitičar Sutjagin.

Ideja je da se zastraši zapad jer Rusija ne raspolaže nikakvim drugim oruđem, kojim bi mogla da konkuriše na međunarodnoj areni, osim da igra na psihološku kartu. Čak je i Ruska vojska relativno slabija od Nato snaga.”

Odluka Rusije, da u svoju pomorsku bazu u Tartusu u Siriji dopremi raketni sistem vazdušne odbrane S-300, dodatni je poziv na uzbunu. Moskva odbacuje otužbe da zvecka oružjem.

Cilj postavljanja kompleksa je da se osigura bezbednost pomorske baze Tartus i ruske ratne mornarice od vazdušnih napada. Nije jasno zašto je raspoređivanje kompleksa S-300 izazvalo takvu pometnju kod naših zapadnih partnera" izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general major Igor Konašenkov.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je u jednom novinskom članku, objavljenom ove nedelje, upozorio da su sadašnje tenzije između Zapada i Rusije opasnije od onih tokom Hladnog rata. Sa tom konstatacijom slaže se i Sutjagin.

Ruska strana proračunato igra na psihološki faktor nepredvidljivosti. Morate ili biti ludi, ili se praviti da ste ludi tako da svi misle: ‘Ovaj je stvarno lud’ - bolje je kloniti ga se."

Jedan od faktora nepredvidljivosti se odvijao u evropskom vazdušnom prostoru, u aprilu, kada su ruski borbeni avioni izveli seriju “agresivnih” preleta iznad američkog ratnog brod u međunarodnim vodama Baltičkog mora.

Prošle nedelje, dva ruska borbena aviona tipa SU-27 povredila su vazdušni prostor Finske, što Moskva demantuje.

Zbog sve veće zabrinutosti povodom aktivnosti Rusije u regionu Baltičkog mora, Finska, koja deli 1300 kilometara dugu granicu sa Rusijom želi čvršće veze sa NATO savezom kako bi se zaštitila od ruske agresije.

Pre nekoliko dana (u petak) predstavnici Sjedinjenih Država I Finske, zamenik američkog sekretara za odbrano Robert Vork i njegov finski kolega Jusi Ninisto, potpisali su pravno neobavezujući pakt o bilateralnoj odbrambenoj saradnji koji ima za cilj razmenu informacija i zajednička istraživanja i razvoj u oblastima poput sajberodbrane i obuke.

XS
SM
MD
LG