Linkovi

RUS: CG da održi referendum o NATO


Crnogorsko društvo duboko je podijeljeno po pitanju ulaska u NATO i Moskva poziva na održavanje referenduma u Crnoj Gori o pridruživanju Alijansi, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparolka Ministarstva, Marija Zakarova, rekla je da je situacija u Crnoj Gori teška.

"Govorimo o unutrašnjoj političkoj krizi, praćenoj protestima. Dakle, duboke podjele i dalje postoje u crnogorskom društvu, prije svega, po pitanju NATO članstva države“, rekla je ona, prenosi agencija Tas.

Moskva smatra da bi crnogorski građani o tome trebalo da se izjasne na referendumu i to bi, dodala je Zaharova, bila manifestacija demokratije.

Crnogorski premijer Milo Đukanović u ponedjeljak je saopštio da ne postoji pravna obaveza ni politička potreba za raspisivanjem referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore: Crnogorske institucije odlučuju o potvrdi NATO članstva

Institucije Crne Gore, prije svega parlament, odlučuju o potvrdi punopravnog članstva u NATO-u i nije na trećim stranama da iznose stavove o tome, poručeno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"O načinu odlučivanja o potvrdi punopravnog članstva u NATO odlučuju institucije Crne Gore, prije svega Skupština, te u tom smislu nije na trećim stranama da iznose stavove o tome kako institucije treba da se izjasne o unutrašnjim pitanjima“, saopšteno je iz MVPEI.

XS
SM
MD
LG