Linkovi

Tranzitni sistemi širom sveta pojačavaju bezbednost

  • Elizabet Li

Tranzitni sistemi širom sveta pojačavaju bezbednost

U svetlu bombaških napada u Moskvi, pojedini stručnjaci za globalnu bezbednost kažu da ta vrsta nasilja ne može permanentno da se spreči. Medjutim, vlade mogu da učine više da bi sprečile masovne žrtve.

To je najstrašnija noćna mora za sve koji koriste masovni prevoz – običan dan koji eksplozija pretvara u košmar...

Medjutim, neki stručnjaci za globalnu bezbednost kažu da bombaški napadi u Moskvi predstavljaju terorizam koji neće nestati. Među njima je Majkl O'Henlon iz Instituta Brukings.

Ova vrsta nasilja ne može da se zaustavi zauvek i možda ćemo morati da živimo sa tim celog života“, kaže O'Henlon.

U svetlu bombaških napada, u gradovima u Sjedinjenim Državama i Evropi pojačana je bezbednost u čvorištima masovnog javnog saobraćaja. Medjutim, te mere će biti na snazi kratkotrajno.

Službe za vanredne situacije održavaju vežbu pripremajući se za mogući teroristički napad na Vašington
Službe za vanredne situacije održavaju vežbu pripremajući se za mogući teroristički napad na Vašington

O'Henlon ukazuje da bi trebalo sprovesti permanentnije promene u bezbednosti tranzitnih sistema.

Verujem da bi verovatno trebalo da pojačamo traganje za eksplozivom, što je relativno nenametljivo i lako, ali ponekad skupo i možda uvedemo mnogo više policijskih timova sa psima na takva mesta i uložimo veća sredstva i obaveštajni rad u to.

Iako je opasnost od terorizma stalna, lokalne i federalne službe za vanredne situacije u Sjedinjenim Državama redovno održavaju vežbe kako bi se pripremile za katastrofu.

U jednoj vežbi, policija i vatrogasci u Vašingtonu jure da pomognu preživelima nakon eksplozije bombe u autobusu. Cilj ovih vežbi je sticanje prakse – da bi ekipe bile spremne u slučaju stvarne vanredne situacije. Lindzi Gudvin radi u Federalnom istražnom birou.

Važno je da ove informacije razmenimo sa partnerima u Rusiji i širom sveta“, ističe Gudvin.

Od tragedije u moskovskoj podzemnoj železnici, do bombaških napada 2004. godine u vozovima u Madridu i eksplozija u londonskom tranzitnom sistemu naredne godine, stručnjaci tvrde da nijedna zemlja nije imuna na terorizam.

Danas, cilj savremenog apokaliptičnog terorizma jeste da se postigne što veće razaranje i pobije što više ljudi, da bi se uistinu poremetio način na koji društva funkcionišu i vlade donose odluke i naneo toliki bol da bi vlasti iznova procenjivale svoje odluke“, kaže O'Henlon.

On dodaje da ta taktika, bez obzira što je cilj savremenih terorista promena politike, do sada nije bila delotvorna.

Mislim da su neke od ovih terorističkih organizacija možda potcenile činjenicu da mi na Zapadu ili u Rusiji, u ovakvom slučaju, nismo tako meki kao što su verovale.“

O'Henlon ukazuje da od napada 11. septembra 2001, zapadna društva ne tolerišu terorizam.

Gradovi širom Sjedinjenih Država nastaviće da se pripremaju za najgore - na vežbama poput ove - kako bi, ako se dogodi još jedan napad, bili spremni.

XS
SM
MD
LG