Linkovi

CG: Zakon o strancima stupio na snagu


Zakon treba da pomogne da se na poslovima koje su ranije obavljali stranci, zaposle domaći radnici, kratka je poruka onih koji su Zakon najavili još u januaru ove godine

Novi Zakon o strancima koji je u Crnoj Gori stupio na snagu nakon proljećnjeg odlaganja njegove primjene, trebalo bi da doprinese većem zapošljavanju domaće radne snage, kao i primjeni jednošalterskog sistema koji će poslodavcima omogućiti da na jednom mjestu obezbijede sva potrebna dokumenta.

Zakon treba da pomogne da se na poslovima koje su ranije obavljali stranci, zaposle domaći radnici, kratka je poruka onih koji su Zakon najavili još u januaru ove godine. On je potom stupio na snagu 1. aprila, ali je nakon pritiska ugostitelja sa crnogorskog primorja, njegova primjena obustavljena i odložena za 1. novembar.

Efekti njegove primjene, tvrde zagovornici primjene ovog Zakona su nesumnjivi.

Ključni cilj izdavanja jedinstvene radne i boravišne dozvole, koja je u skladu sa evropskim direktivama, jeste da se poslodavcima omogući da na jednom mjestu obezbijede sva potrebna dokumenta, kao i da se cijela procedura pojednostavi.

MUP će, shodno ovom Zakonu, ubuduće izdavati tri vrste dozvola, zavisno od osnove boravka: dozvolu za privremeni boravak, dozvolu za stalni boravak stranca i dozvolu za boravak i rad stranca.

Zakon o strancima koji je juče počeo da se primjenjuje treba mijenjati što prije kako se ne bi negativno odrazio na zimsku turističku sezonu saopšteno je iz Crnogorskog turističkog udruženja.

Oni ističu da su od resornog ministarstva još ranije dobili uvjeravanja da će biti razmotren njihov i prijedlog Unije poslodavaca o izmjeni ovog Zakona. Kažu da je Zakon i u ovoj sezoni pokazao da nije održiv.

Da je on ostao na snazi turistička sezona bi bila problematična i zato smo zahvalni svima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji su imali sluha da odgode primjenu Zakona, poručili su turistički poslenici.

XS
SM
MD
LG