Linkovi

Kongres SAD zainteresovan za Crnu Goru

  • Nebojša Redžić

Delegacija američkog Kongresa na sastanku sa crnogorskim premijerom

Kongres Sjedinjenih Američkih Država veoma je zainteresovan za Crnu Goru i cijeni njene napore u cilju pristupanja NATO-u i Evropskoj uniji, posebno i zbog angažovanja u Avganistanu, rekao je američki kongresmen Džon Taner, koji sa još dvojicom kolega boravi u Crnoj Gori.

U delegaciji američkih kongresmena, koja boravi u Crnoj Gori, osim Tanera su i Dejvid Skot iz Džordžije i Denis Mur iz Kanzasa.

Taner je rekao da je i sastav delegacije američkih kongresmena, koja boravi u Crnoj Gori, potvrda ozbiljnosti kako oni vide napore koje ta država čini na ostvarivanju zahtjeva koje je propisala PS NATO-a, odnosno onoga što se nameće u planovima za pridruživanje Alijansi.

Taner, koji je i predsjedavajući Parlamentarne Skupštine NATO-a, rekao je da su riješenost i opredijeljenost Crne Gore i napori koje čini u cilju pristupanja NATO-u i EU cijenjeni i vrednovani u SAD.

“Struktura zemlje, kada je riječ o njenim zvaničnicima, narodu, predstavlja stožer i kamen temeljac stabilnosti u regionu, i ima stremljenja ka NATO i EU”, rekao je Taner.

Crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je da će Crna Gora nastaviti sa intenzivnim reformama, ocjenjujući da je sada ključni reformski izazov, ne samo te države nego regiona, vladavina prava.

“Uvjereni da je sada ključni reformski izazov ne samo naše države nego regiona, vladavina prava. To je ključno pitanje regiona imajući u vidu da živimo postkonfliktnu fazu na Zapadnom Balkanu”, kazao je premijer.

Đukanović je rekao da je od američkih kongresmena još jednom čuo komplimente na račun Crne Gore zbog odluke da bude dio napora međunarodne zajednice u Avganistanu. Susreti sa američkim kongresmenima, rekao je Đukanović, bili su prilika da se razgovara o dometima bilateralne saradnje, i da se ukaže zahvalnost SAD-u.

On je navao da je razgovarano i o ostvarivanju evropske i evroatlantske perspektive Crne Gore, ali i svih država Zapadnog Balkana. Đukanović je kazao da je mišljenje američkih kongresmena isto i da podržavaju pristup svih država NATO i EU, uz ispunjavanje svih standarada koji Crnu Goru kvalifikuju za život u evropskoj i evroatlantskoj zajednici.


XS
SM
MD
LG