Linkovi

Vanredna situacija u Crnoj Gori


Sneg u Podgorici
Sneg u Podgorici

Savjet za odbranu i bezbjednost proglasio je vanredno stanje zbog vremenskih nepogoda u Crnoj Gori i pozvao građane da sarađuju sa nadležnim državnim organima, uz punu odgovornost i solidarnost.

Koordinacioni tim za upravljanje u vanrednim situacijama, kojim rukovodi premijer Igor Lukšić, naredio je da Opštinski timovi stave na raspolaganje svoje pripadnike i raspoloživu mehanizaciju Operativnom štabu za vanredne situacije-

"Koordinacioni tim za upravljanje u vanrednim situacijama apeluje na građane i privrednike da, kroz različite forme organizovanja, obezbijede uklanjanje sniježnih nanosa ispred objekata za rad i stanovanje i time daju svoj doprinos saniranju posljedica elementarne nepogode", zaključuje se u naredbi.

U navremenu koje već desetak dana traje u Crnoj Gori, ugrožno je 12 opština, a u Podgorici, gdje je snijeg prava rijetkost, palo je 62 cm sniježnog pokrivača, što je izazvalo kolaps u gradskim službama. No, problemi sa električnom energijom sada su prioritet.

Iz Koordinacionog tima je naređeno da Kombinat aluminijuma Podgorica mora smanjiti dnevnu potrošnju električne energije najmanje 20 odsto, isto kao i nikšićka željezara. Naložena je i racionalna potrošnja električne energije i obavezno isključenje javne rasvjete, bilborda, izloga i drugih sličnih objekata. Prema naredbi, Elektroprivreda Crne Gore treba da obezbijedi realizaciju svih navedenih mjera, o čemu će informisati Operativni štab za vanredne situacije svaka tri sata.

Koordinacioni tim za upravljanje u vanrednim situacijama je naložio gradonačelnicima Podgorice i Cetinja, kao i predsjednicima opština da sagledaju situaciju i po potrebi zabrane saobraćaj u gradskim jezgrima i na lokalnim putevima za sve vrste vozila, osim za vozila zdravstvenih ustanova, specijalna vozila komunalnih preduzeća, prevozna sredstva Crvenog krsta i Vojske i policije.

Zabrana korišćenja privatnih automobile koja je na snazi u Podgorici, izazvala je paralizu života u gradu, jer gradski prevoz ne postoji, a taxi službe je nemoguće dobiti. Za vrijeme vanrednog stanja zabranjene su posjete bolesnicima u Kliničkom centru, opštim i specijalnim bolnicama na teritoriji Crne Gore.

Aviohelikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova je, uz pomoć dva vojna helikoptera, evakuisala je danas popodne sve osobe iz voza, koji je još od petka sa oko 50 putnika zavijan u stanici Trebješica na pruzi Beograd-Bar. U vozu je bilo i oko 30 pripadnika specijalne policijske jedinice koji su se probili do njega kako bi pomogli putnicima i voznom osoblju.

XS
SM
MD
LG