Linkovi

Uehara: Važna saradnja mornarice SAD i CG


Američki kadeti u CG (arhiva)

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret Uehara uručila je sertifikate polaznicima vježbe za ronioce „Humanitarian Mine Action", i istakla važnost zajedničkih vježbi i treninga dvije vojske.

U Zbirci pomorskog nasljeđa, u Porto Montenegru u Tivtu, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret Uehara uručila je sertifikate polaznicima vježbe za ronioce „Humanitarian Mine Action", koju je na Luštici pohađalo šest pripadnika Mornarice Vojske Crne Gore i tri pripadnika Mornarice Oružanih snaga SAD-a.

Uehara je crnogorskoj Mornarici uručila donaciju - čamac i najsavremeniju opremu za detekciju podvodnih eksplozivnih ostataka.

Ona je potencirala važnost zajedničkog rada dvije mornarice:

"Dok se Crna Gora kreće ka produbljivanju saradnje i partnerskih odnosa sa SAD, NATO i drugim evroatlantskim institucijama, posebno je važno uraditi ovakve zajedničke vojne treninge i vježbe. Zato što one razvijaju bolji odbrambeni sistem i bolju budućnost i za Crnu Goru i za ostatak svijeta. Zajedničko iskustvo pripadnika dvije Mornarice je važno. Naučili ste mnogo toga i jednostavno to je fantastično iskustvo", rekla je ambasadorka Margaret Uehara.

Obuka je realizovana u saradnji sa Evropskom komandom Američkih oružanih snaga (US EUCOM).

Na ceremoniji dodjele sertifikata, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić uručio je zahvalnice instruktorima iz SAD, dok su se prisutnima obratili kapetan korvete, Branislav Gloginja i Marko Veneris iz EUCOM-a.

Ambasadorka Uehara uručila je i donaciju Vlade SAD-a Mornarici Vojske Crne Gore, u vrijednosti od 280 hiljada dolara. Radi se o čamcu i najsavremenijoj opremi koja služi za detekciju podvodnih eksplozivnih ostataka.

XS
SM
MD
LG