Linkovi

Sporazum vlada SAD i Crne Gore


Sporazum vlada SAD i Crne Gore
Sporazum vlada SAD i Crne Gore

Predstavnici Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Držva potpisali su danas u Podgorici sporazum kojim počinje projekat podrške Vladi u jačanju vladavine prava i snaženju povjerenja javnosti u crnogorske krivično-pravne institucije. Cilj projekta je povećanje sposobnosti crnogorskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Sporazum o sprovođenju zakona između Vlada Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država povećaće sposobnost crnogorske Vlade na sprječavanju i suzbijanju kriminala efikasnim sudskim postupcima, ocijenili su predstavnici dvije zemlje.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Sju Kej Braun smatra da potpisivanje Sporazuma naglašava snažno prijateljstvo dvije države.

"SAD prepoznaje ono što je Crna Gora uradila na polju pravosudnog okvira a aktivnosti se ogledaju u donošenju novog Zakonika u krivičnom postupku i mjerama usmjerenim na povećanju efikasnosti pravosuđa, policije, tužilaštva i sudstva", kazala je ona.

Vlada Crne Gore, dodala je Braun, identifikovala je kao visoke prioritete unaprjeđenje kapaciteta policije, tužilaštva i sudstva da ‘pošteno’ gone sve koji su dio korupcije i organizovanog kriminala.

"Aktivna uloga u formulisanju inicijativa ovog Sporazuma pokazuje jaku volju u suprostavljanju krivično-pravnog sistema koji je sposoban da se suprostavi kriminalu", zaključila je Braun.

Ovaj Sporazum zasnovan je na principima tradicionalnne saradnje dvije vlade, strateškog partnerstva dvije države i istorijskog prijateljstva dva naroda, rekao je potpredsjednik crnogorske Vlade i ministar pravde Duško Marković:

"I ovaj put SAD nas podržavaju u kapitalnim stvarima, jer organizovani kriminal i korupcija danas predstavljaju jedan od najznačajnijih izazova Crne Gore na njenom evro-atlanskom putu", istakao je Marković.

Projekat je vrijedan preko million dolara i trajaće do 30.septembra 2012.godine, rekao je Marković koji je objasnio da će program biti realizovan kroz dva programa Vlade SAD: Inicijativa Stalnog pravnog savjetnika Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona i Izgradnja kapaciteta za sprovođenje zakona:

"Planirane aktivnosti biće fokusirane na jačanje ključnih institucija za implementaciju krivičnog prava kroz pružanje obuke, doniranje opreme, obezbjeđivanje tehničke i ekspertske pomoći", rekao je Marković.

Akcenat je na obezbjeđenju materijalnih sredstava za usavršavanje Vrhovnog državnog tužilaštva, kancelarije Specijalnog tužioca, Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije i krivičnih sudova. Posebna pažnja obratiće se na reorganizaciju Uprave policije i Ministarstva pravde, zaključio je Marković.

On je zahvalio američkom narodu i Vladi na pomoći u prevazilaženju izazova sa kojima se Crna Gora suočava na svom evro-atlanskom putu.

XS
SM
MD
LG