Linkovi

Inicijativa za istragu afere "Telekom"


Inicijativa za istragu afere "Telekom"
Inicijativa za istragu afere "Telekom"

Poslanici opozicionih stranaka danas su potpisali predlog odluke i inicijative za otvaranje parlamentarne istrage i formiranje Anketnog odbora u Skupštini koji bi se bavio aferom Telekom.

"Poslanički klubovi Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Socijalističke narodne partije potpisali su predlog, zakazujući vanredno zasjedanje Skupštine za 14. februar", saopštio je poslanik Nove, Andrija Mandić. On je na konferenciji za novinare, koju je organizovao sa poslanikom PzP-a, Nebojšom Medojevićem, rekao da će na plenarnom zasjedanju Skupštine imati priliku da se sa 41 glasom obezbijedi formiranje Anketnog odbora i pokrene parlamentarna istraga u vezi sa aferom Telekom.

Mandić je objasnio da ukoliko se 14. februara formira Anketni odbor i pokrene istraga, za šta je neophodna podrška i parlamentarne većine, biće nepotrebno da se Komisija bavi tim pitanjem. "Tada bi mogli da se dobiju odgovori i od bivšeg premijera Mila Đukanovića i njegove sestre, kao i bivših članova poslovodstva Telekoma. Kao Skupština Crne Gore, unaprijeđujući njenu kontrolnu funkciju, nastavićemo da utvrđujemo činjenice koje mogu dati odgovore koje očekuju građani Crne Gore", kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, svi u državi znaju kuda vode tragovi korupcije i dodao da je usljed nedostatka profesionalizma, hrabrosti i stručnosti državnih organa entuzijazam u rješavanju ovog slučaja splasnuo.

Medojević smatra da zbog političkih uticaja ova kadrovska postavka crnogorskog Tužilaštva neće moći da se nosi sa aferom, jer tragovi vode ka vrhu vladajuće stranke.

"Ukoliko u razumnom roku Tužilaštvo ne pokaže nikakve rezultate, mi ćemo podići privatne tužbe protiv Mađar Telekoma i nepoznatih počinilaca iz Crne Gore, i tada ćemo dobiti aktivni legitimitet da tražimo svu neophodnu dokumentaciju", saopštio je Medojević. On je naveo da je nakon sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Sju Kej Braun umjereni optimista da će državno Tužilaštvo biti efikasno u ovom slučaju.

"Braun je rekla da očekuje od državnog tužioca vidljive i efikasne rezultate u ovom slučaju, što je važan politički i pravni proces, prilikom čega je pohvalila ponašanje crnogorske opozicije, koja ne želi da zaradi jeftine političke poene", dodao je Medojević. On je rekao da neće ovog puta pokretati proceduru za smjenu državnog tužioca, jer su je pokretali ranije i nije urodila plodom. ‘

"Naše aktivnosti nastavljamo kroz kontakte sa državnim organima SAD-a i Njemačke i uz podršku ambasada tih zemalja, pri čemu u skorije vrijeme očekujemo konkretne rezultate", kazao je Medojević. On je naveo da će evropske institucije analizirati ovaj slučaj, odnosno njegove rezultate. "Ako bude rezultata, to će značiti pozitivan doprinos nastavku evropskih integracija, ako ih ne bude, to je ozbiljan znak da su crnogorske institucije nesposobne da se nose sa korupcijom", precizirao je Medojević.

XS
SM
MD
LG