Linkovi

U Podgorici odata pošta žrtvama iz Srebrenice


"Srebrenica je simbol zla i nikad je ne treba zaboraviti", poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Skup povodom Dana sjećanja na žrtve Srebrenice, kao i Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine održan je danas u Spomen parku u Podgorici, gdje je odata pošta žrtavama sa porukom ‘Da se ne ponovi’.

Forum Bošnjaka koji već godinama obilježava ovaj datum, ove godine inicirao je skup sa ciljem jačanja i afirmacije antifašističke i ukupno civilizacijske svijesti, koja nikad više ne bi dozvolila da se zločini dogode.

‘Jer, ukoliko zaboravimo, sami ćemo biti odgovorni za sve ono što se dogodilo i što se, u slučaju zaborava, može ponoviti’, rekao je publicista Husein-Ceno Tuzović.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Alberto Kamarata, rekao je da ovaj region još pati zbog zavještanja iz prošlosti.

‘Ali naša zajednička dužnost je da mladim generacijama damo zavještanje mira i prosperiteta. Važno je da osiguramo da učimo o istoriji kakva je bila, a ne o onakvoj kakva bi drugi voljeli da bude’, dodao je on.

Kamarata je kazao da je odgovornost za zločine ustanovljna međunarodnim i domaćim sudovima, ali navodi da je zajednička dužnost omogućiti da se ovo nikad ne desi.

Srebrenica je simbol zla i nikad je ne treba zaboraviti, poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić:

Zločin je onamo gdje se ćuti o zločinu, kod onih koji ne žele da se bore protiv zločina, zločin je, iznad svega, ne govoriti o tome koliko možemo pogriješiti’, naveo je on.

Crna Gora je, kako je kazao, opstala, ne zato što je uvijek znala raditi prave stvari, već zato što je znala gledati u oči i svojoj sramoti. Zato je, dodao je, Crna Gora mjesto reintegracije južnoslovenskih prostora i zapadnog Balkana.

‘Učinićemo sve što je u našoj moći da oni koji su na bilo koji način učestvovali u zločinu do kraja budu razobličeni i privedeni sudu pravde’, rekao je potpredsjednik crnogorskog parlamenta Rifat Rastoder.

On je ocijenio da je donošenjem Rezolucije Evropskog parlamenta i njenim prihvatanjem u crnogorskoj Skupštini, kao i podizanjem spomen-obilježja u parku Pobrežje, učinjen značajan korak u tom pravcu.
XS
SM
MD
LG