Linkovi

Sporazum Crne Gore i Srbije o zastupanju


Ministar spoljnih poslova Srbije i premijer Crne Gore Milo Đukanović tokom susreta u Podgorici (Biro)
Ministar spoljnih poslova Srbije i premijer Crne Gore Milo Đukanović tokom susreta u Podgorici (Biro)

Ministar vanjskih poslova Crne Gore i ministar spoljnih poslova Srbije potpisali u Podgorici Sporazum o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama.

Sporazumom je predviđeno da diplomatska predstavništva Srbije zastupaju interese crnogorskih građana u državama u kojima Crna Gora nema ambasadu ili konzulat.

"Sporazum je još jedan međunarodno-pravni instrument za kvalitetnije zastupanje interesa naših građana", rekao je Lukšić nakon potpisivanja sporazuma.

On je ocijenio da je za dalju evropsku budućnost država regiona važno da pravovremeno budu donošene kvalitetne odlike oslobođene tereta prošlosti, koje će podsticati razvoj i stabilnost.

"Usvajanje Rezolucije u Evropskom parlamentu kojom se naglašava značajna ostvarenost napretka Crne Gore i predlaže Evropskom savjetu da dodijeli Srbiji datum početka pregovora sa Evropskom unijom, predstavlja važan podsticaj našim naporima na evropskom putu", kazao je Lukšić.

On je, u ime Vlade Crne Gore, pozdravio napore koje Srbija ulaže u pregovorima sa Prištinom.

"Nadam se da će uskoro biti postignut Sporazum kojim će na trajan i održiv način odražavati interese građana Srbije i Kosova", poručio je Lukšić.

On je naveo da Crna Gora želi da pruži podršku jačanju regionalnog integracionog okvira i saradnje u regionu. Smatra da je veoma važna saglasnost dva ministra o tome Crna Gora i Srbija imaju visok potencijal za saradnju na ekonomskom planu, u produbljivanju institucionalnih veza i borbi protiv kriminala i korupcije.

Srpski šef diplomatije Mrkić kazao je da je bliskost Crne Gore i Srbije određena prošlošću, ali i budućnošću.

"Jer smo i jedni i drugi u namjeri da uđemo u EU i po strateškim ciljevima smo strateški podudarni", rekao je Mrkić.

On je dodao da crnogorska i srpska strana treba da razviju saradnju koja će dvije zemlje dovesti do snažnije pozicije koja vodi ka istom cilju.

Mrkić je podsjetio da su Crna Gora i Srbija potpisale 25 sporazuma, a da je 11 u postupku ratifikacije što, kako je naveo, svjedoči o tome koliko su dvije zemlje međusobno povezane i kakve planove imaju za budućnost. On je naveo da je Srbija u Brisel poslala skoro najjaču delegaciju.

"Nadamo se da će biti postignut sporazum koji će biti prihvatljiv i Beogradu i Prištini".

Mrkić je čestitao Crnoj Gori na dosadašnjim uspjesima na planu integracija u EU i istkao da će Srbija uvijek podržavati Crnu Goru na tom putu.
XS
SM
MD
LG