Linkovi

Radunović: Saradnja na zavidnom nivou


Ministri zdravlja Srbije i Crne Gore Slavica Đukić Dejanović i Miodrag Radunović (Biro)

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Miodrag Radunović razgovarao je danas u u Podgorici sa srpskom koleginicom Slavicom Đukić Dejanović o saradnji ta dva resora

Tom prilikom iznio je podatak da je Crna Gora prošle godine uputila na liječenje u Srbiju 5.555 pacijenata.

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Miodrag Radunović saopštio je da, kroz Sporazum o socijalnom osiguranju, svi građani Srbije na osnovu određenih potvrda iz Fonda za zdravstveno osiguranje, imaju besplatno liječenje tokom boravka u Crnoj Gori.

"Višegodišnja saradnja zdravstvenih sistema Crne Gore i Srbije na zavidnom nivou, a koleginica Đukić Dejanović omogućila je direktan upis za 50 doktora iz Crne Gore na specijalizaciju i subspecijalizaciju".

Ministar Raduović je još dodao da je Crna Gora prošle godine na liječenje u Srbiju uputila 5.555 pacijenata, što je državu koštalo 6,13 miliona EUR. To je za 5,7 odsto manje u odnosu na 2011. godinu, rekao je ministar.

Radunović je naveo da je Srbija, u okviru mreže jugoistične Evrope prepoznata kao regionalni centar za akreditaciju i kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite, od čega Crna Gora može imati značajnu korist.

"Na sastanku su dati pozitivni primjeri oko centralizovane javne nabavke, koji govore o uštedama u sistemima zdravstva, navodeći da to Crna Gora treba da iskoristi u cilju antkoruptivnih mjera ali i zbog ušteda".

Đukić Dejanović je ocijenila da je saradnja u zdravstvenoj oblasti veliki doprinos razvoju saradnje Srbije i Crne Gore.

"Granice između nas ne postoje, granice regiona ne postoje i sistem vrijednosti i standarda su zajednički", kazala je ona.

Prema riječima Đukić Dejanović, postupci akreditacije koji su počeli u Srbiji, mogu biti dobar model u zdravstvu Crne Gore, navodeći da će ubuće razmjenjivati iskustva u toj oblasti.
XS
SM
MD
LG