Linkovi

CG: Briga o Romima da traje cele godine


U Crnoj Gori obeležen Međunarodni dan Roma nizom manifestacija, i poručeno da bi briga o poboljšanju položaja Roma trebalo da traje čitave godine, a ne samo na današnji dan.

Svjetski dan Roma u Podgorici je danas obilježen nizom manifestacija. Jedinstven je zaključak da borba za poboljšanje statusa Roma treba da traje cijele godine, jer pogotovo djevojčice iz romske zajednice svakodnevno trpe nasilje.

Romi predstavljaju populaciju koja najčešće zauzima nezavidan, marginalizovan položaj na području cijele Evrope, pa samim tim i u Crnoj Gori, ističe ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

“Razlikuju se od drugih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica koje su uključene u savremene tokove crnogorskog društva i shodno tome, njihova integracija i jačanje položaja romske populacije, jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore”, kaže Numanović.

Odgovor Vlade Crne Gore jeste Strategija za unapređenje položaja Roma i Egipćana za period do 2016. godine sa težnjom da se projektima iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, prekine začarani krug siromaštva i uključenost Roma u društveni život Crne Gore podigne na veći nivo, istakao je Numanović.

Dobitnik nagrade za serijal priloga o integraciji Roma, novinar Mirko Jakovljević pozvao je kolege da se uključe u istraživački rad i afirmišu prava Roma.

“Drago mi je što sam naučio da Crna Gora, u godini kada predsedava Dekadom Roma, nije poslednja na lestvici u regionu kada je u pitanju rešavanje problema romske populacije. Crna Gora je dosta odmakla u rešavanju ovih problema i nadam se da će do kraja Dekade svi ti problem da budu rešeni”, kaže Jakovljević.

I na sjednici skupštinskog Odbora za ravnopravnost čulo se da se borba za poboljšanje statusa Roma ne može vezati samo za današnji dan, već treba da traje tokom cijele godine.

Najveći problem su prijevremeni brakovi romskih djevojčica koji se sklapaju pod prinudom i fizičko nasilje nad njima. Pripadnici romske populacije neopravdano su žrtve stigmatizacije i zato zaslužuju posebnu podršku i pomoć.

Romski savjet poručio je da Roma nema na političkoj sceni Crne Gore i da su po tome jedinstveni u poređenju sa ostalim manjinskim zajednicama. Tvrde da su Romi sistemski i politički izolovani.

Više je nego ranije onih koji pohađaju školu, ali još više onih koji je napuštaju, prvenstveno iz ekonomskih razloga. Ustav garantuje prava Romima, kao i drugim manjinskim zajednicama, ali ta pravila se ne primjenjuju u praksi, tvrde u Romskom savjetu.

Sličan stav imaju u Institutu za socijalnu inkluziju gdje navode da se u Crnoj Gori položaj Roma i Egipćana neznatno popravio, ali osim zakonske regulative, koja je u skladu sa evropskim standardima, u svakodnevnom životu pripadnika te populacije nema značajnih promjena.
XS
SM
MD
LG