Linkovi

Početak novog naučnog programa EU "Horizont 2020"


U Bečićima održana regionalna konferencija povodom početka realizacije najvećeg programa EU za istraživanje i inovacije, što je velika šansa za naučno-istraživačku zajednicu Zapadnog Balkana.

U Bečićima je danas održana velika regionalna konferencija povodom zvaničnog početka realizacije novog Okvirnog programa EUHorizont 2020” za zemlje Zapadnog Balkana.

"Horizont 2020" najveći je program EU za istraživanje i inovacije do sada i velike šansa za naučno-istraživačku zajednicu regiona da iskoristi ono što se nudi kroz ovaj, skoro 80 milijardi eura vrijedan program. To je potvrdila i ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović.

“Velko je zadovoljstvo biti u prilici da Regionalnom konferencijom i saradnjom naših naučnika i istraživača, doprinesemo kreiranju sinergije u regionu, shvativši da su nauka i istraživanje istinski generatori razvoja, onako kako je i zacrtano u Strategiji Evropa 2020”, kaže Vlahović.

Tomislav Jovanović, ministar prosvete u Vladi Srbije istakao je da je pojedični potencijal snažan, a udružene snage u nastupu pred EU izazov su za naučnu zajednicu i nemjerljivo su velike.

“Namerno kažem nemerljivo velike jer predstavljam 13.500 naučnika Republike Srbije koji su ostvarili i ostvaruju impozantne rezultate koji su na nivou prvih 48 zemalja razvijenog sveta po broju objavljenih radova. Ti rezultati učinili su da je Beogradski univerzitet među 300 najboljih univerziteta na Šangajskoj listi univerziteta sveta", ističe Jovanović.

I ministar civilnih poslova BiH Novica Sredoja istakao je značaj naučnog povezivanja zemalja regiona.

“BiH želi da da snažnu podršku ovom projektu za koji smatra da je izuzetno značajan i finansijski, ali i razvojno za sve naučne radnike unutar BiH. Nedavno usvojena Strategija Balkana u oblasti nauke biće podsticaj i ovom projektu i to će unaprijediti odnose u oblasti nauke. Snažno podržavamo međuregionalne projekte, jer oni mogu da daju snažan doprinos razvoju nauke u narednom periodu”, smatra Sredoja.

Cilj jednodnevne Konferencije je podsticanje naučne zajednice zemalja regiona da se aktivnije uključe u Okvirni program EU “Horizont 2020” za zemlje Zapadnog Balkana.
XS
SM
MD
LG