Linkovi

Lukšić: Integracije i ekonomija prioriteti


Crnogorski premijer govori na godišnjoj konferenciji za novinare na Cetinju
Crnogorski premijer govori na godišnjoj konferenciji za novinare na Cetinju

Prioriteti Crne Gore u 2012. godini biće nastavak integracionih procesa i poboljšanje ekonomsko-socijalne slike, rekao je crnogorski premijer Igor Lukšić na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj u Vladinom domu na Cetinju

Premijer je 2011. okarakterisao kao izazovnu počev od elementarnih nepogoda koje su zadesile Crnu Goru, tokom čega su svi građani pokazali solidarnost. On je rekao da je nova Vlada unaprijedila dijalog sa svim segmentima društva a za najveći uspjeh smatra to što su razgovorom riješene nepremostive prepreke u društvu, politički dogovor oko jezika, dobro urađen popis stanovništva, te potpisan Sporazum o zaradama sa predstavnicima javnog sektora.

"Kreiranje politike u zatvorenim kabinetima je prošlost, što treba da prihvate svi društveni akteri. Za malu Crnu Goru je luksuz rasipanje energije na podjele. Vlada će se truditi da se čuje i glas građana, pa ćemo za to stvoriti i internet platformu, odnosno poseban veb sajt gdje će svaki pojedinac moći da pokrene peticiju, koja ukoliko dobije 6.000 potpisa obavezivaće nadležno ministarstvo da je kao zvaničnu predlože Vladi. Da smo na dobrom putu svjedoči i zeleno svjetlo za dobijanje pregovora, izvještaj Trasparensi internešnala, ali i struktrurne reforme zdravstva i oblasti rada", kazao je Lukšić.

Premijer smatra da je zapošljavanje jedan od ključnih načina za bolji život građana, za šta je neophodno konkuretan poreski sistem ali i olakšice za strane inverstitore. On smatra da mnogo posla predstoji u narednom periodu kako bi postali konkurentni i na svjetskom tržištu, iako smo u ovom trenutku lideri u regionu kada se radi o evropskim integracijama.

"Naše je da na izazove odgovorimo vođenjem mudre i odgovorne politike i obazrivo promišljamo o svakoj odluci", rekao je Lukšić.

Lukšić smatra da Vlada tokom 2011. nije imala propusta ali je kazao da se u pojedinim oblastima moglo uraditi više.

"Ne može se popraviti životni standard tako što ćemo iz jednog džepa prelivati u drugi, a sve iz budžeta. Neophodno je graditi nove hotele, mini-elektrane i restruktuirati industrijski sektor, a optimista sam da će se to i dogoditi. Kada je u pitanju nasljeđe stare Vlade činjenica je da smo se vrtjeli u krugu kada su u pitanju Željezara i KAP. To je zaokupilo puno naše pažnje, ali vjerujem da smo na kraju rasčišćavanja tih procesa", kazao je Lukšić.

PEJOVIĆ PREGOVARAČ SA EU

Amabasador Crne Gore u Briselu, Aleksandar Pejović biće lider pregovaračkog tima sa Evropskom unijom, najavio je premijer Igor Lukšić. On je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da Pejović već od januara formira prvi dio pregovaračkog tima, koji treba da odgovori na obaveze u prvih šest mjeseci naredne godine.

"S obzirom da je to posao koji će iziskivati višegodišnji napor i nešto što će sigurno trajati pet, šest možda i više godina, smatrao sam da u ovom trenutku prednost prije svega treba dati ekspertima’", kazao je Lukšić.

To su, kako je naveo, ljudi koji ni sada i ni ubuduće neće biti opterećeni dnevnom politikom.

SMJENE U VRHU POLICIJE

Komentarišući odlazak Vladana Jokovića sa čela Agencije za nacionalnu bezbjednost, Lukšić je rekao da poštuje njegov dosadašnji učinak jer je nastavio bezbjednosne reforme. On je kazao da će Jokovićevo iskustvo i znanje biti od pomoći na drugim poslovima iz javnog sektora. Lukšić je naveo da sve što se dešavalo oko afere listing zahtjeva odgovoran odnos.

‘Javnost očekuje od premijera i Vlade u cjelini da u onom trenutku kada prepozna deficit funkcionalnosti bilo kojeg sektora ili institucionalnog mehanizma povuče poteze kako bi stanje u toj oblasti popravila i tako će posmatrati svako buduće kadrovske rješenje’, precizirao je on.

Upitan da li će naredni čelnici ANB-a i policije biti profesionalci ili političari, Lukšić je kazao da to što je neko politički angažovan ne znači da nije profesionalac. Ranije je objavljeno da će novi šef ANB-a najvjerovatnije biti predsjednik parlamentarnog Odbora za bezbjednost i član Demokratske partije socijalista, Mevludin Nuhodžić. Lukšić je rekao da Crna Gora mora da nastavi reforme u bezbjednosnom sektoru, kako bi postala dio ‘bezbjednosne familije’ pod okriljem Sjeverno-atlantskog saveza.

"To je naš spoljno-politički prioritet. Ulazimo u fazu kada je potrebno uraditi još da bismo zaista bili ocijenjeni kao sistem koji može u potpunosti biti funkcionalan dio NATO", precizirao je Lukšić.

XS
SM
MD
LG