Linkovi

Lukšić: Strategije neće uticati na popis


Premijer Igor Lukšić tokom obraćanja u parlamentu (arhivski snimak)
Premijer Igor Lukšić tokom obraćanja u parlamentu (arhivski snimak)

Strategija Vlade Srbije o odnosu prema Srbima u dijaspori i predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, bile su dominantne teme prvog premijerskog sata u kojem je danas u crnogorskom parlamentu na pitanja poslanika prvi put odgovarao premijer Igor Lukšić.

Hoće li predstojeći popis stanovništva biti statističko ili političko pitanje, posebno u kontekstu nedavno usvojene Strategije Vlade Srbije o jačanju veza sa dijasporom, zanimalo je poslanički klub vladajućeg DPS-a. U toj stranci su uvjereni da će se popis realizovati u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom, a da će Zavod za statistiku (Monstat) takvim pristupom obezbijediti tačnost podataka.

’Na popisu se ne brani bilo koja nacionalnost ili jezik, već skladno i tolerantno društvo’’, poručio je Lukšić. On je kazao da ga ohrabruje da je popis značajno unaprijeđen u odnosu na raniji period, jer ga pripremaju Monstat i eksperti Evropske unije.

Lukšić je, povodom Strategije srpske Vlade o dijaspori, rekao da činjenica da je izmijenjen tekst dokumenta i izbrisan zahtjev o potrebi da srpski narod u Crnoj Gori postane konstitutivan, govori da je i Beograd shvatio da je pretjerao u aspiracijama. On smatra da su pojedini djelovi tog dokumenta odraz prevaziđene i prakse neusaglašene sa međunarodnom praksom.

’Vjerujem da bilo čija strategija neće uticati na izjašnjavanje građana na popisu’’, rekao je Lukšić.

Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije pitao je Lukiša da li će Vlada CG nakon izvještaja Dika Martija i usvojene Rezolucije preispitati odluke koje je donijela prethodna Vlada. On je ohrabrio Lukšića da odustane od, kako je kazao, antisrpske politike koju je vodio prethodni premijer Milo Đukanović.

Lukšić je kazao da izvještaj Martija ne može biti razlog za preispitivanje odluke o priznanju Kosova. ‘’Izvještaj i rezolucija su isključivo fokusirane na oblast zaštite ljudskih prava’’, naveo je on, dodajući da je crnogorska delegacija, prilikom glasanja u parlamentarnoj skupštini bila jedinstvena i podržala rezoluciju kojom je usvojen izvještaj. Time je, dodao je, još jednom potvrđena privrženost Crne Gore evropskim vrijednostima.

‘’Konstataciju da se Crna Gora uključila u komadanje teritorije Srbije gotovo da ne vrijedi komentarisati, jer to nije tačno’’, rekao je Lukšić. Crna Gora, smatra on, nije uticala da Kosovo postane nezavisna država. ‘’I vi to veoma dobro znate, kao i to da nije tačno da neko u Crnoj Gori pokušava srpskom narodu da nametne status nacionalne manjine’’, kazao je Lukšić.

On smatra da nije legitiman cilj druge države da nametne potrebu preispitivanja ustavnog poretka u Crnoj Gori, što su, dodao je, i u Vladi Srbije ocijenili kao neprihvatljivo i izmijenili taj dio. Lukšić tvdi i da je neprihvatljiva Mandićeva konstatacija o antisrpskoj politici prethodnog premijera Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG