Linkovi

Đukanović: Računam na puni mandat


Nova Vlada Crne Gore
Nova Vlada Crne Gore

Opozicija, međutim, zamjera da je program nove Vlade pun starih, neispunjenih obećanja

Crna Gora je kasno sinoć dobila novu Vladu. Premijer Milo Đukanović kazao je da je prihvatio tu funkciju računajući na mandat od četiri godine.

Polaganjem zakletve i uz čestitke koalicionih drugova, lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović šesti put je dobio priliku da sastavlja crnogorsku vladu.
Lako je zapaziti da je Đukanović među aktuelnim šefovima država i vlada u Evropi jedan je od rekordera po broju godina na vlasti-praktično od 1991, uz dvije pauze od po manje od dvije godine, kada se povlačio sa državnih funkcija ali je i dalje ostajao na čelu vladajuće stranke.

Od 1991, kada je prvi put izabran za premijera i postao najmlađi predsjednik vlade u Evropi, ukupno je pet puta sastavljao vladu, jednom je vođenje vlade preuzeo na pola mandata, a jednom je biran i za predsjednika države.

"Prihvatio sam da budem premijer računajući na mandat od četiri godine. Ne razmišljam o kraćim mandatima, posebno ne razmišljam o nekim neodgovornim transferima ka drugim pozicijama u državnoj infrastrukturi Crne Gore. Smatram da je danas za Crnu Goru najvažnije da dobije efikasnu i efektivnu Vladu. Prihvatio sam da budem na čelu te Vlade i sav svoj angažman ću usredsrijediti da ta Vlada proizvede one rezultate koji će unijeti više optimizma i otvoriti bolju perspektivu pred Crnom Gorom".

Nova radna mjesta, autoput, privlačenje investicija, veća odgovornost zaposlenih na državnom i lokalnom nivou, eliminisanje biznis barijera, ravnomjerni regionalni razvoj... To su samo neka od novih, ali i neispunjenih obećanja nove-stare Vlade, podsjetili su iz opozicionih klupa. Rokovi se, doduše, više ne pominju, posebno kada je u pitanju projekat izgradnje autoputa, koji se najavljuje više od deceniju.

Bivši premijer Igor Lukšić u trenutku kada je u decembru 2010. sjeo u fotelju prvog čovjeka izvršne vlasti konstatovao je da njegova Vlada dijeli ekonomske prioritete njegovog prethodnika Mila Đukanovića koje je predstavio u junu 2009. godine.
Iste te prioritete prethodna dva saziva vlade juče je građanima iz skupštinske klupe obećao novi-stari premijer Đukanović.

Pokušaće da ih ispuni provjereni partijski kadar, sa svega par novih imena, uprkos pompeznim najavama o temeljnoj kadrovskoj rekonstrukciji. Ranko Krivokapić, predsjednik parlamenta, to objašnjava ovako:

"Sve vlade na svijetu su političke i ovo jeste politička odluka. Krizna vremena iziskuju još političkije vlade. To vrijeme traži teške odluke za koje morate imati puno političko iskustvo, kapacitet, snagu i odgovornost."

Krivokapić je konstatovao da premijer Milo Đukanović nije u težem trenutku formirao Vladu, posebno kada je u pitanju ekonomska situacija u Crnoj Gori, s obzirom na to da je javni dug države oko 51 odsto bruto domaćeg proizvoda.
XS
SM
MD
LG