Linkovi

Đukanović: Protivnici NATO-a šire paniku


Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na pitanja poslanika
Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na pitanja poslanika

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da sve izvjesnija perspektiva Crne Gore u NATO izaziva pojačanu nervozu u dijelu političkih stranaka, nevladinih organizacija, nekih medija i drugih aktera

Premijer Đukanović je u okviru Premijerskog sata istakao da su protivnici članstva u Alijansi sve glasniji.

Primarni cilj opozicionih poziva na jesenje proteste je stvaranje utiska o Crnoj Gori kao navodno nestabilnoj državi koja ne zaslužuje poziv u NATO, rekao je danas premijer Milo Đukanović. On je kazao da se protivnici članstva, kao i do sada, u ostvarivanju svojih političkih ciljeva, oslanjaju na sve brutalnije manipulacije.

"Bave se kreiranjem izmišljenih intervjua, podmeću bizarne neistine o tome da sam tražio bombardovanje svoje države, falsifikuju rezultate istraživanja javnog mnjenja", naveo je on.

Đukanović je ocijenio da u nedostatku racionalnih dokumenata za ostvarivanje cilja, protivnici članstva države u NATO, pokušavaju da izazovu strah, nedoumice, čak i paniku kod građana.

"U posljednje vrijeme šire priču da bi Crna Gora mogla biti ugrožena od ekstremista i terorista na vjerskoj osnovi ukoliko postane članica Alijanse", naveo je premijer.

On smatra da prijetnje koje se upućuju od pojedinih ekstremista ne treba potcijeniti, ali ni zloupotrijebiti s ciljem izazivanja straha i nesigurnosti kod građana.

"Da u tome ima zrnca istine, zašto bi onda takve poruke bile upućivane i Srbiji koja nema za cilj članstvo u NATO", naveo je Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, zato je NATO za države poput Crne Gore najbolji odgovor i najsigurniji okvir za zaštitu od takozvanih hibridnih prijetnji među kojima je i terorizam.

"U istoj ravni je i pseudoargument da će članstvo u NATO nanijeti nesagledivu štetu odnosima Crne Gore i Rusije ili Crne Gore i Kine."

On je kazao da se Crna Gora nalazi u završnoj fazi ispunjavanja obaveza iz inteziviranih i fokusiranih razgovara koji se sprovode paralelno sa Akcionim planom za članstvo.

Veliku pažnju danas je izazvalo pitanje koliko je do sada isplaćeno Acu Đukanoviću, kao tužiocu u sporu protiv države na ime naknade štete nastale neispunjavanjem ugovornih obaveza države povodom kupoprodaje zemljišta na lokaciji objekta MUP-a ‘Limenka’ u Podgorici kao i iz kojih sredstava će premijerovom bratu biti isplaćeno oko deset miliona EUR i da li će zbog toga biti neophodan rebalans budžeta. Milo Đukanović je kazao da se zbog toga ne osjeća krivim i da neće podnijeti ostavku.

XS
SM
MD
LG