Linkovi

Stoltenberg: CG veoma jak aspirant za članstvo


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici

U odnosu na ono što sam vidio u junu napredak je vidan, kazao je generalni skretar NATO-a na kraju dvodnevne posete članova Severnoatlantskog savjeta Crnoj Gori, dok je crnogorski premijer rekao da zemlja s optimizmom čeka decembar

Crna Gora je veoma jak aspirant za članstvo, u odnosu na ono što sam vidio u junu napredak je vidan, kazao je generalni skretar NATO-a Jens Stoltenberg na kraju dvodnevne posjete članova Sjevernoatlantskog savjeta Crnoj Gori. Stoltenberg je na kraju posjete razgovarao sa premijerom Milom Đukanovićem koji je, na zajedničkoj konferenciji za medije, ocijenio da sada, sa mnogo razloga za optimizam, Crna Gora čeka decembar.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je, na kraju prve posjete ambasadora 28 zemalja članica NATO-a izrazio iskrenu zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu i zemljama članicama, za ukupnu podršku ostvarenju cilja – članstva Crne Gore u Sjevernoatlantskoj alijansi.

“Zahvaljujući toj podršci, proteklih nekoliko godina uspjeli smo da realizujemo naše ciljeve i budemo na korak od dobijanja pozivnice za NATO”, rekao je Đukanović.

Premijer je kazao da su glavna tema dvodnevnih razgovora bili ukupni reformski rezultati, a posebno rezultati u četiri glavne oblasti.

Vjerujem da smo na ubjedljiv način prezentirali naša reformska ostvarenja, posebno se fokusirajući na sektor vladavine prava i jačanja podrške javnosti”, saopštio je premijer.

Đukanović je prenio da je utisak NAC-a i Stoltnberga da je Crna Gora potvrdila kontinuitet dobrih rezultata, da je došla do dobrog bilansa u sektoru vladavine prava i da je došlo do značajnog rasta podrške.

Zato sa mnogo razloga za optimizam, čekamo decembar”, kazao je Đukanović.

Prenio je da su se saglasili da je Crna Gora uzoran primjer, da prednjači i da može da bude dobar podsticaj zemljama regiona. Đukanović i Stoltenberg razgovarali su i o participaciji Crne Gore u misijama na globalnom planu, gde je Crna Gora dobila izraze poštovanja za dosadašnji doprinos na tom planu.

“Sa mnogo optimizma i uz predane napore i u narednim mjesecima, vjerujem da ćemo doprinijeti da ministri NATO-a u decembru lakše dođu do odluke o pozivu Crnoj Gori”, rekao je crnogorski premijer.

Crna Gora je šampion regionalne saradnje, kazao je generalni sekretar NATO-a.

"Odnos Alijanse sa Crnom Gorom je jak i sadržajan. Vi ste važan partner za NATO. Crna Gora je jak aspirant za člansto u NATO", ocijenio je Stoltenberg.

On je potencirao doprinos Crne Gore nacionalnoj bezbjednosti, ali i misiji NATO-a na Kosovu i drugim NATO operacijama. Podsjećajući da će, za manje od dva mjeseca, NATO ministri odlučiti o pozivnici, Stoltenberg je kazao da njegova i posjeta NAC-a dolazi u kritično vrijeme.

Crna Gora je napravila važan progres u vladavini prava i ohrabrujem vas da jačate javnu podršku. Puna implementacija reformi jako je važna, znamo da to nije lako, ali Crna Gora ide pravim putem”, kazao je on.

Pridruživanje evroatlantskoj proodici veoma je važno i za Crnu Goru, ali i za NATO, ponovio je generalni sekretar Alijanse.

Premijeru, pohavljujem vas za ono što ste uradili do sada i ohrabrujem da nastavite”, kazao je Stoltenberg.

Prethodno, na sastanku Sjeverno-atlantskog savjeta sa predstavnicima crnogorskih institucija na Cetinju, Stoltenberg je rekao da je u tijesnoj saradnji sa NATO-om, Crna Gora od 2006. reformisala vojsku i bezbjednosne službe.

XS
SM
MD
LG