Linkovi

Kaluđerović: Kolektivna bezbednost jedini put


Nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović (D) drži predavanje na Univerzitetu Mediteran
Nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović (D) drži predavanje na Univerzitetu Mediteran

Crnogorski nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović poručio da je kolektivni sistem bezbjednosti jedan od najboljih odgovora na savremene izazove i jedini put za male zemlje

U danu u kome je objavljeno istraživanje CEDEM-a po kome je povjerenje građana Crne Gore u NATO svega 34,9 odsto, nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović saopštio je da neutralnost, koja je alternativa Alijansi, “nije dopustiva tema za ozbiljnu raspravu”.

On je, na predavanju studentima Univerziteta Mediteran, na temu evroatlantske integracije Crne Gore, kazao da NATO integracija najviše tangira mlade i da oni određuju prioritete i pravac države i koriste benefite članstva.

„Ulazak u NATO bi ovom regionu osiguralo dugotrajni mir. Brojne nove prijetnje uvećavaju lepezu opasnosti – nijedna zemlja ne može samostalno odgovoriti. Kolektivni sistem bezbjednosti je jedan od najboljih odgovora na savremene izazove“, rekao je Kaluđerović.

Kako je kazao, takozvana neutralnost nije dopustiva tema za ozbiljnu raspravu. „Kolektivna bezbjednost je jedini put za male zemlje. Mi želimo da budemo dio sistema čije vrijednosti dijelimo“.

Kaluđerović je saopštio i da je kompatibilnost Evropske unije i NATO neupitna i da griješi svako ko kaže suprotno. Ističe da su „92 odsto stanovnika EU u stvari, stanovnici i NATO država. Danas su 22 od 28 država članica EU ujedno i članice NATO“.

„Kriterijumi za članstvo i vrijednosti koje baštine i EU i NATO su zajedničke, neodvojive. Bivše socijalističke države Evrope ili su prvo postale članice NATO, a nakon toga članice EU ili su iste godine primljene u obje organizacije“, kazao je on.

Kaluđerović je rekao da su kontrateze da Crna Gora ne treba da postane članica NATO neargumentovane, poput one da Crna Gora, članstvom u Alijansi gubi suverenitet, navodeći da je Alijansa organizacija bazirana na konsenzusu. Zabluda je, kaže i mogućnost da vojne baze budu tuđe, već se jedino mogu staviti na korišćenje kolektivnom sistemu.

On je ukazao na ekonomske benefite, navodeći da država, postavši dio takve grupe zemalja, postaje privlačnija investitorima.

XS
SM
MD
LG