Linkovi

CG: Raste podrška za NATO


Sedište NATO-a u Briselu

Nacionalni koordinator za NATO u Vladi CG Nebojša Kaluđerović rekao je da je podrška javnog mnjenja za članstvo u Alijansi u poslednjoj godini porasla za čak 15 odsto

Kaluđerović je to rekao na radnom doručku sa novinarima koji je organizovao Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO.

Iako je kazao da podrška javnog mnjenja nije formalni uslov za članstvo u NATO i da je u nekim državama koje su članice Alijanse, poput Mađarske, u ovoj fazi integracija bila i na nižem nivou od one u Crnoj Gori, Kaluđerović se pohvalio.

"Sa nekih 30, 31 odsto podrška je porasla na 43 do 46 odsto. Nova komunikaciona strategija očigledno je dala rezultate."

On je ocijenio da u procesu NATO integracija još uvijek postoje predrasude i nerazumijevanja. Međutim, očigledno je da, a to pokazuju i rezultati istraživanja javnog mjenja, raste prepoznatljivost da se predrasude o članstvu u NATO razbijaju, kazao je Kaluđerović. Upitan koliko je novca potrošio komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, Kaluđerović je kazao da su sve aktivnosti Savjeta finansirane novcem od norveškog granta.

"U pitanju je cifra od 220 hiljada eura. Preciznim Norvežanima biće dostavljen izvještaj o tome kao je potrošen svaki cent", poručio je Kaluđerović.

Govoreći o predstojećem NATO samitu u Velsu i očekivanjima da li će Crna Gora dobiti pozivnicu za NATO Kaluđerović je kazao da je optimista kada je u pitanju taj Samit.

"Narednih dana biće ocijenjen IV MAP ciklus. Očekujem da će ocjena biti pozitivna i smatram da smo sve uradili ono što je do nas. Ipak da li će proširenje biti uvršteno u dnevni red Samita ne zavisi od nas već od spleta raznih okolnosti", rekao je Kaluđerović.

Komentarišući aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija koje se protive članstvu Crne Gore u NATO i koje se zalažu za neutralnost Crne Gore, Kaluđerović je kazao da je neutralnost - priča za zamagljivanje suštine, kao i da iza te priče stoje neki politički interesi.
XS
SM
MD
LG