Linkovi

Rasmusen: Uspešan put ka NATO-u


Rasmusen: Uspešan put ka NATO-u
Rasmusen: Uspešan put ka NATO-u

Crna Gora uspješno korača ka članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi, a na tom putu i dalje treba da bude posvećena reformama i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocjenio je danas u Budvi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Rasmunsen je, na konferenciji za novinare sa premijerom Igorom Lukšićem, rekao da Crna Gora uspješno realizuje aktivnosti predviđene Akcionim planom za članstvo (MAP).

’Crna Gora je ostvarila dosta napretka u reformskim naporima, ali ostaje još nekih stvari na kojima treba raditi. Na primjer, u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije’’, naveo je Rasmusen.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je uradila dobar Nacionalni plan aktivnosti u okviru MAP-a, a ostvareni napredak je ocijenjen vrlo dobro od država članica Alijanse. On je poručio da je NATO otvoren za sve države zapadnog Balkana.

‘’Moja poruka narodu zapadnog Balkana je da želimo da ih vidimo kao članove Sjevernoatlantske porodice. Mi smo spremni da pomognemo u sprovođenju reformi i unapređenju mira i stabilnosti’’, kazao je Rasmusen.

Rasmusen je pohvalio učešće Crne Gore u misiji ISAF u Avganistanu, kao i doprinos Američko-Jadranskoj povelji (A-5), koja predstavlja dobar okvir regionalne saradnje na planu mira i bezbjednosti.

"Želim da pohvalim Crnu Goru zbog njenog doprinosa i ulozi koju je odigrala u promovisanju regionalne stabilnosti i bezbjednosti", istakao je generalni sekretar NATO.

Rasmusen u Budvi učestvuje na sastanku Partnerske komisije A5, na kojem će se okončati šestomjesečno predsjedavanje Crne Gore tom regionalnom inicijativom. Crnogorski premijer Igor Lukšić je podsjetio da je punopravno članstvo u NATO jedan od osnovnih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore.

"Postoji puno prednosti i razloga koji idu u prilog tome da Crna Gora bude članica Sjevernoatlanske alijanse. NATO je i dalje garant stabilnosti i mira u regionu i zato je sasvim logično da naša zemlje bude jedan od aspiranata za punopravnim članstvo", kazao je on.

Lukšić je naveo da među crnogorskim građanima, u posljednje vrijeme, postoji stalni trend rasta podrške evroatlanskim integracijama. On je poručio da će Crna Gora i dalje biti posvećena učešću u međunarodnim mirovnim misijama i na taj način doprinositi globalnom miru i bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG