Linkovi

Novi zakon o obaveštajno bezbednosnom sektoru CG


Sednica Vlade Crne Gore, 6. mart 2014.

Donošenje novog zakona o osnovama obaveštajno bezbednosnog sektora Crne Gore bitan preduslov za članstvo u NATO-u.

Vlada Crne Gore utvrdila je danas Predlog zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore. Donošenje takvog zakona omogućiće stavljanje bezbjednosnih službi pod civilnu kontrolu i bitan je preduslov za članstvo u NATO-u.

Donošenje zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore predviđeno je u cilju jačanja kapaciteta države da se na pravi način suprotstavi nacionalnim i transnacionalnim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama.

“Cilj je da postanemo dio šireg kolektivnog sistema u skladu sa strateškim opredjeljenjima. Definisano je da obavještajno-bezbjednosni sektor čini sastavni dio sistema nacionalne bezbjednosti Crne Gore i utvrđena je njegova struktura”, kazao je Marković nakon sjednice Vlade.

Ovim zakonom biće formirana nacionalna tijela za koordinaciju, a među njima je najvažnije Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Biro za operativnu koordinaciju aktivnosti obavještajno-bezbjednosnog sektora.

“Predviđeno je formiranje Vijeća za nacionalnu bezbjednost, sa zadatkom da na političkom nivou usmjerava i usklađuje rad organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i formiranje biroa zaduženog za operativnu koordinaciju aktivnosti obavještrajno-bezbjednosni sektor", rekao je Marković.

Donošenje ovog zakona omogućiće stavljanje bezbjednosnih službi pod civilnu kontrolu i bitan je preduslov za članstvo u NATO-u, saznaje se u diplomatskim krugovima u Podgorici.

Mediji su objavili da je Crnoj Gori iz Brisela poručeno da je jedan od velikih problema Crne Gore za ulazak u NATO reforma bezbjedonosnih službi, koje nijesu efikasne u izvršavanju zadataka bezbjednosti.

Navodi se i da će premijer Milo Đukanović u predstojećem susretu sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom imati težak zadatak da ga ubijedi kako je Crna Gora pouzdan partner NATO-u.

Koliko je spor i težak proces refor misanja bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, najbolje govori slučaj vojne obavještajne službe koja je formirana tek prošle godine. Postojanje vojne službe, iako nije zvanično zatražen, neupitan je uslov za članstvo Crne Gore u NATO.
XS
SM
MD
LG