Linkovi

Protest u jami: Nikšićki rudari traže sedam plata


Posle 12 dana štrajka, radnici Rudnika boksita traže da im vlada obezbedi sedam plata i pokretanje proizvodnje.

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su se prije 12 dana zatvorili u jamu Biočki stan i prvomajske praznike proveli pod zemljom, očekuju da im Vlada obezbijedi sedam plata i pokretanje proizvodnje. Komisija za ekonomsku politiku koja se sastala danas, predložila je Vladi da pronađe način da nikšićkim Rudnicima boksita isplati 320 hiljada EUR u vidu podrške ili pomoći.

Predstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Predrag Stamatović, saopštio je danas nakon sjednice KEP-a, kojoj su prisustvovali i predstavnici sindikata, da Vlada ne može da pozajmljuje novac preduzećima.

"To nećemo raditi ni ovoga puta, ali ćemo do sjednice Vlade u četvrtak naći pravni osnov za podršku Rudnicima boksita. Ako nemamo pozitivan odgovor od radnika na našu inicijativu, teško da Vlada može donijeti odluku o realizaciji pomoći za nikšićku kompaniju", rekao je Stamatović.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović, kazao je da će obavijestiti radnike koji već 12 dana štrajkuju u jami Biočki stan o Vladinom predlogu i nakon toga odlučiti o daljim potezima.

"Ako oni budu saglasni da izađu iz jame dobro je, a ako nijesu, njihove odluke ćemo morati poštovati", kazao je Bojanić.

On je rekao da je ipak pesimista i da smatra da oko 30 radnika u jami neće prihvatiti Vladin predlog.

"Mislim da smo ubijedili članove KEP-a da su Rudnici boksita firma koja može da posluje u budućem periodu, a što se tiče sume od 320 hiljada, mi ćemo izaći pred radnike i saopštićemo im to. Ali, bitna činjenica u svemu tome je da time izbjegavamo uvođenje stečaja, jer ako počne proizvodnja tada stečaja neće biti", objasnio je Bojanović.

Stamatović je ukazao na činjenicu da je Rudnik potpisao dugoročni ugovor za preko 200 hiljada tona rude, što će pomoći Vladi da iznađe sredstva od 320 hiljada EUR čiji bi povrat direktno proizilazio iz realizacije ugovora koji su potpisani posljednjih dana.

Iz Sindikata su ranije najavili da će u slučaju neuspjelih pregovora sa Vladom radikalizovati proteste i da će se radnicima u jami pridružiti još oko 120 kolega.

U jami Biočki stan protestuje oko 30 rudara nezadovoljna što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada EUR.

Radnici se nalaze na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno vazduha. Uslovi u jami, koja je prije tri godine zatvorena, izuzetno su teški. Vlaga je ogromna, zidovi se obrušavaju, temperatura je dva stepena.

Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

Vlasnik Rudnika boksita je Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC).
XS
SM
MD
LG