Linkovi

Crna Gora i Kosovo o granici


Kosovski i crnogorski ministar inostranih poslova
Kosovski i crnogorski ministar inostranih poslova

Crnogorski i kosovski ministri unutrašnjih poslova Ivan Brajović i Bajram Redžepi razgovarali su danas u Podgorici o procesu demarkacije granice. Konstatovali su da između dvije zemlje nema nikakvog graničnog spora i da administrativna granica mora postati državna granica.

Iako su mediji ranije prenijeli da je kosovski ministar Bajram Redžepi u pismu prije nekoliko sedmica optužio crnogorske zvaničnike da namjerno "zatvaraju oči" pred problemima u vezi granice, oba ministra danas su se saglasili da ‘’u pismu nema ničega što bi moglo da izazove reakcije kakva su se pojavile u pojedinim medijima’’.

Bazbjednosna situacija na granici Crne Gorei Kosova je stabilna, saglasni su ministri koji su dogovorili saradnju graničnih policija. Demarkacija granice Crne Gore i Kosova, kažu, trebalo bi da bude završena do kraja godine:

‘’Nema nikakve dileme ni sa naše, ni kosovske strane, da administrativne granice, koje su bile granice u bivšoj Jugoslaviji, postanu državne granice’’, rekao je Brajović.

Redžepi je kazao da Kosovo i Crna Gora nemaju pretenziju ni za jednim kvadratnim metrom teritorije druge zemlje.‘’Nadamo da će do kraja ove ili sljedeće godine biti demarkacija’’, kazao je Redžepi.

Zahvalivši Crnoj Gori na prihvatu izbjeglica i priznanju Kosova, ministar Bajram Redžepi istakao je da je povodom nesporazuma u graničnom pojasu zabunu stvorilo kašnjenje njegovog posma koje je poslao kolegi Brajoviću. Odlučeno je da se problemi stočara moraju rješavati saradnjom graničnih policija koja će stočare pratiti do njihovih katuna.

Redžepi je komentarisao izjavu ministra inostranih poslova Vuka Jeremića da ne postoji granica Crne Gore sa Kosovom, već jedino sa Srbijom, kao i da bi se eventualna demarkacija granice smatrala kao povreda teritorijalnog integriteta Srbije:

‘’Biće bolje ako Srbija što prije prihvati realnost. Lijepo je rekao premijer Đukanović - ja sam priznao realnost koja se neće vratiti. Što prije Srbija prihvati realnost, biće bolje", kazao je Redžepi.

Brajović je ponovio da je Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu i da će se, bez obzira na izjavu Jeremića, "ponašati u skladu sa svojim interesima’’.

Dvojica ministara razgovarali su o problemu crnogorske manjine na Kosovu. Kosovska strana obećala je da će to pitanju uskoro biti riješeno time što će Crnogorci biti zastupljeni u Zakonu o nacionalnim zajednicama. Razgovaralo se i o raseljenicima sa Kosova kojih je u Crnoj Gori 11 hiljada, a zajednički će se stvarati uslovi za njihov povratak na Kosovo.

XS
SM
MD
LG