Linkovi

Lukšić: Traži se održivo rešenje za KAP


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica

Da li je moguć dogovor između Vlade i Elektroprivrede u vezi sa neplaćenim računima KAP-a?

Elektroprivreda Crne Gore tražila je od Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) da do 1. oktobra plati dug za potrošenu električnu energiju. U suprotnom, isporuka struje Kombinatu biće obustavljena. I dok Vlada Crne Gore sve čini da do toga ne dođe, činjenica je da je ukupan dug KAP-a za struju, zaključno sa prošlim mjesecom, premašio 50 miliona eura.

Da li je moguć dogovor između Vlade i Elektroprivrede u vezi sa neplaćenim računima KAP-a za potrošenu električnu energiju, za sada u Crnoj Gori niko ne zna. Izvjesno je samo da je ukupan dug KAP-a za struju, zaključno sa prošlim mjesecom, premašio 50 miliona eura, a aluminijumska kompanija, najveći potrošač energije u Crnoj Gori, protekla dva i po mjeseca za struju nije platila ni cent.

Iz EPCG je davno najavljeno da KAP do 1. oktobra treba da plati dug i svede potrošnju na 84 MW po času, čime bi se eliminisao dalji uvoz struje za nerentabilnu proizvodnju aluminijuma.

Premijer Igor Lukšić izjavio je kako da se nada vijestima o pregovorima ruskih investitora sa drugim zainteresovanim partnerima o njihovom izlasku, odnosno ulasku novih investitora u KAP. Uz konstataciju da je Vlada posvećena rješavanju problema KAP-a, premijer je ustvrdio da pokušavaju da dođu do održivog rješenja:

“To znači da prihvatamo tezu da je teško obezbijediti, odnosno uvoziti električnu energiju za potrebe KAP-a. Naš je cilj da pokušamo da stvorimo uslove za održivu proizvodnju KAP-a u energetskom bilansu”, istakao je Lukšić.

On je dodao da ga “zabrinjava dug koji KAP ima prema EPCG koja je sve manje tolerantna prema njemu, jer razmišlja da ozbiljnije smanji isporuke ili čak da u potpunosti obustavi isporuku’’.

Iz EPCG su saopštili da “kritična situacija koja je nastala sa KAP-om nije više prihvatljiva za EPCG jer predstavlja ozbiljan rizik za budućnost kompanije, ugrožavajući integritet elektroenergetskog sistema i snabdijevanje građana električnom energijom”.

Za to vrijeme, ministar ekonomije Vladimir Kavarić kaže da će Vlada učiniti sve da ne dođe do gašenja KAP-a:

‘Nadamo se da do toga neće doći, jer osnovnu komplikaciju koju imamo tokom svih razgovora jeste da KAP sebi ne može da dozvoli luksuz da se ugasi, zato jer se radi o takvoj vrsti tehnologije čije bi gašenje bilo skopčano sa jako velikim gubicima i troškovima’, rekao je Kavarić.

Ukoliko KAP ne može da izmiri postojeći dug, iluzorno je očekivati da se to svali na EPCG. Ukoliko ne postoje likvidna sredstva, onda postoji imovina koja može da se stavi u tu funkciju, predložio je Kavarić kao jednu od opcija za rješenje ovog problema.
XS
SM
MD
LG