Linkovi

CG: Pohvale za rad Specijalnog tužilaštva


Specijalno tužilaštvo je u kratkom periodu ostvarilo zapažene rezultate, rekla je američka ambasadorka u Podgorici, Margaret Uehara i čestitala Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima.

Ambasada SAD, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, organizovala je u Budvi konferenciju o integrisanim istragama i novim trendovima u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

Uehara je kazala da podrška vladavini prava i pravosudnim reformama, posebno podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori ostaje jedan od prioriteta SAD.

“Koristim priliku da čestitam Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima i ponovim posvećenost SAD u podršci daljim reformama. Novo Specijalno tužilaštvo je već postiglo zapažene rezultate u kratkom periodu, otkad funkcioniše”, kazala je ona.

Uehara je ponovila riječi vrhovnog tužioca Ivice Stankovića, da tužioci nižeg nivoa takođe moraju da budu više uključeni u ovu zahtjevnu borbu.

“Svjesni smo da je jačanje i opremanje tužilaca potrebnim alatima za borbu protiv ove pojave od velikog značaja. Podržavamo integrisane istrage koje uključuju ne samo tužilaštvo, nego i poresku upravu, carinsku, novu Agenciju za sprječavanje korupcije i sve djelove društva”, kazala je Uehara.

SAD, dodala je, snažno podržavaju korišćenje novih alata, kao što su sporazum o priznanju krivice i povraćaj imovine. Prema njenim riječima, korupcija i organizovani kriminal su pojave koje imaju korozivni i razarajući efekat po društvo u cjelini.

“Ova borba može trajati godinama, i može biti duga i iscrpljujuća. Promjene u pravosuđu se ne dešavaju preko noći. Ali, vrijeme i napor koje sad uložite platiće ogromne dividende u gradnji transparentnog i efektivnog pravosudnog sistema Crne Gore”, poručila je Uehara.

XS
SM
MD
LG