Linkovi

Zeleno svetlo za pregovore


Savet za opšte poslove EU donio je danas u Luksemburgu odluku o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom u petak na samitu EU.

I pored neizvjesnosti oko davanja zelenog svjetla Crnoj Gori za početak pregovora o prijemu, koju je izazvao tvrd stav Švedske, danas su ministri spoljnih poslova EU donijeli odluku da pregovori sa Crnom Gorom formalno počinju u petak, 29 juna. Kompromis je nadjen u odluci da se posebno pažnja tokom pregovora posveti vladavini prava i opštim ljudskim slobodama. Odluka o početku pregovora je, naglašava se u Briselu, rezultat značajnog napretka kakav je načinila Podgorica, te evropskog obećanja da napredak mora biti nagradjen koracima u pravcu evropskih integracija.

Iako se po hodnicima Savjeta ministara ovih dana čulo kako bi pregovori sa Crnom Gorom mogli biti odgovdjeni na neko vrijeme, danas su ministri potvrdili ono što su ranije obećali.

"Savjet je danas odlučio da otvori pregovore o prijemu sa Crnom Gorom. Proširenje je bilo veoma važna stavka tokom danskog predsjedavanja Unijom. Zato sam veoma zadovoljan današnjom odlukom. Ovo dolazi nakon odluke o kandidatskom statusu za Srbiju, te značajnom napretku kakav je učinila Crna Gora. Ali moramo reći i da je pred nama još mnogo izazova, posebno na polju vladavine zakona i osnovnih ljudskih prava. Ali time ćemo se baviti u okviru pregovora o prijemu. Zelim čestitati i Komisiji i mojim kolegama da smo uspjeli naći kompromis i doći do ove odluke, koja će biti podržana od strane evropskog summita krajem ove sedmice, a očekuje se da će pregovori o prijemu biti i formalno otvoreni na medjuvladinoj konferenciji u petak", kazao je danski ministar za evropska pitanja i predsjedavajući Savjetom ministara, Nikolaj Vamen.

Švedska je do donošenja odluke imala ozbiljne rezerve izavane zabrinutošću stepenom korupcije i organizovanog kriminala, ne samo u Crnoj Gori, već i na cijelom zapadno-balkanskom prostoru.

"Veoma duboko smo zabrinuti zbog organizovanog kriminala u svim balkanskim državama a to, korupcija i organizovani kriminal, su naslijedje prošlosti. Na primjer, u Srbiji smo posvetili mnogo pažnje borbi protiv organizovanog kriminala gdje je bilo pet organizovanih mreža, nešto je učinjeno, ne sve. Sada je riječ o Crnoj Gori, a organizovani kriminal na Balkanu je prijetnja, prije svega tim državama, ali i cijeloj Evropi. Većina krijumčarenja drogom dolazi iz tog pravca, većina mreža krijumčarenja", kazao je švedski šef diplomatije Karl Bilt.

Medjutim, pritisak evropske većine je govorio u korist pozitivne vijesti za Podgoricu.

"Crna Gora jeste načinila napredak, trebamo ostati posvećeni onome što stalno obećavamo da oni koji imaju rezultata trebaju da se kreću ozbiljnim koracima naprijed", kazao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, Mihael Link.

Crnoj Gori ide na ruku i činjenica da su Evropljani značajno promijenili način pregovora. Njih sada otvaraju najteža pitanja, poput vladavine prava i pregovaraće se tokom cijelog pregovaračkog procesa. Zagovornici podrške Crnoj Gori u tome vide ključ danas postignutog kompromisa. Na kraju bi rezultatom pregovora trebao biti zadovoljan i Brisel i Podgorica i skeptici koji vjeruju da je nivo korupcije i organizovanog kriminala toliko visok da se pred njim ne mogu zatvarati oči. Sada su na potezu šefovi država ili vlada evropskih članica, koji se u Briselu sastaju u četvrtak. Od njih se očekuje potvrda današnje odluke ministara i već dan iza pregovori mogu da počnu.
XS
SM
MD
LG