Linkovi

Dileme oko početka pregovora Crne Gore i EU


U Crnoj Gori i dalje postoje dileme o tome da li neke članice EU stopiraju napredak države prema euro integracijama.

Samit lidera EU, koji će biti održan 28. i 29. juna, podržaće odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, navodi se u nacrtu izjave koja će biti usvojena uoči sastanka Evropskog savjeta.

Lideri Evropske unije, na samitu krajem juna, podržaće odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, navodi se u nacrtu izjave koju danas prenose crnogorski mediji.

"Crna Gora će vjerovatno biti proglašena spremnom za početak pregovora sa EU kasnije ovog mjeseca, dajući još jedan podsticaj proširenju EU na Balkanu", navodi se u nacrtu izjave čije se donošenje očekuje 26. juna. No, u Crnoj Gori i dalje postoje dileme o tome da li neke članice EU stopiraju napredak države prema euro integracijama.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović potvrdio je, ipak, da ima zemalja članica EU koje traže više podataka i žele da vide praktičan nivo sprovođenja svega onoga što je Crna Gora usvojila kroz zakonska rješenja, ali da to ne tumači nikakvim negativnim stavom već studioznijim pristupom koji je u svakom slučaju za Crnu Goru bolji:

‘’Na radi se o nekom negativnom stavu koji određene zemlje imaju. Rad se o tome da se temeljito gleda kakav je napredak Crna Gora ostvarila, temeljito se razmatra Izvještaj Evropske komisije. Dakle, nema negativnih stavova. Radi se samo o tome da trenutno traju rasprave i diskusije na radnim tijelima EU koje će se završiti do kraja mjeseca, kada ćemo imati stav’’.

Ipak, Francuska će do zasjedanja Savjeta Evropske unije i Evropskog savjeta krajem ovog mjeseca detaljno ispitivati učinak Crne Gore u oblastima koje su bitne za otvaranje pristupnih pregovora, rekao je listu „Dan" predstavnik francuskog Ministarstva inostranih poslova za Balkan Emanuel Rimbert.

Dilemu ima i Švedska, iako Pejović tvrdi da se ta država, od svih zemalja Evropske unije najviše zalaže za proces proširenja, kao i da će posjeta crnogorske delegacije toj državi doprinijeti da se njeni zvaničnici bolje upoznaju sa stanjem u Crnoj Gori. Pažnju crnogorske javnosti privukla je izjava nove portparolke Vlade Crne Gore koja se oglasila za vrijeme posjete premijera Igora Lukšića Mađarskoj:

‘’I sa naše i sa mađarske strane izraženo je vjerovanje da će Crna Gora brzo dobiti datum za početak pregovora. Maltene se Crna Gora može nazvati svjetskim rekorderom u tom smislu, zato što se samo šest godina od dana njene nezavisnosti-nalazi pred vratima Evropske unije’’.

Ono što je za sve nesporno, jeste da dobijanjem datuma pregovora i njihovim počnetkom, u Crnoj Gori više ništa neće biti isto.
XS
SM
MD
LG