Linkovi

Lukšić: Uspjeh cijele države


Crnogorski premijer Igor Lukšić
Crnogorski premijer Igor Lukšić

Crnogorski zvaničnici i predstavnici političkih partija pozdravili odluku Saveta za opšte poslove EU o početku pregovora sa Crnom Gorom

Odluka o otvaranju pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom visoko je priznanje za državu i sve subjekte društva koji su pomogli crnogorskim integracionim uspesima, ocenili su zvaničnici i predstavnici političkih partija. Crnogorski premijer poručio je da je reč o uspehu cele države ali da, kako se izrazio, put koji je pred nama neće biti lak.

Svečano je danas bilo u podgoričkoj Vili Gorica gdje su se okupile brojne novinarske ekipe. Premijer Igor Lukšić nazdravljao je sa saradnicima i predstavnicima medija ovaj, kako reče, najznačajniji dan za Crnu Goru i njene građane od obnavljanja nezavisnosti:

‘’Danas su Crna Gora i njeni građani pobjednici. Ovo je trenutak za zadovoljstvo i radost u svim crnogorskim domovima i porodicama, bez obzira na političke i druge razlike, ovo je dan koji ćemo slaviti i pamtiti. Ova odluka treba da nas ujedini u stremljenju da budemo dio Evrope, da nastavimo da modernizujemo i transformišemo Crnu Goru, za veći kvalitet života u našem društvu’’.

Naš cilj nekima se činio dalek, ali je sada jasan i ostvariv. Ovo je pobjeda Crne Gore, ali i cijelog regiona, rekao je Lukšić i potencirao da se proces proširenja nastavlja, kao i da bez Zapadnog Balkana u EU Evropa ne može biti ujedinjena.

Građanima Crne Gore današnji uspjeh čestitao je i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. On je podsjetio da je prema izvještajima EK parlament ostvario najveći progres i rekao da današnja odluka mora biti potvrđena u petak na Evropskom savjetu:

’Prema izvještaju Evropske komisije, za šest mjeseci Crna Gora je napravila najveći progres. Uz tu konstataciju i današnje priznanje, koje nije konačno, koje mora da potvrdi Evropski savjet, sa ogromnom dozom pouzdanja da će to tako biti, krećemo u najzahtjevniju fazu integracija, bez presedana’’.

U vladajućoj koaliciji znaju da je bilo zemalja EU koje su bile rezervisane kada je u pitanju napredovanje Crne Gore ka Uniji, ali za neke ocjene, kakvu je recimo danas iznio švedski šef diplomatije Karl Bilt, ne smatraju da su mogle nauditi Crnoj Gori:

‘’Nijesu sve zemlje blagonaklono gledale na napredak Crne Gore. Istina, veoma mali broj njih. Čuli smo da je mišljenje gospodina Bilta njegov lični stav, da to nije prenosio mišljenje države koju predstavlja ka šef diplomatije. Evo vidite, danas je rezultat sasvim drugačiji od onoga što je mislio Karl Bilt i mali broj njegovih pristalica’’, kazao je Obrad Stanišić iz DPS-a.

Iako je Savjet danas pozdravio nedavni izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u sprovođenju reformi, s posebnim naglaskom na područje vladavine prava i osnovnih prava, a posebno na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, predsjednik Odbora za evropske integracije Miodrag Vuković je oprezan:

’Sa jedne strane, ovo je dan kada možemo da jednu drugima čestitamo na pozitivnim učincima zbog napora koje smo ulagali u prethodnih nekoliko godina. Istovremeno, mirne glave možemo da kažemo da posao tek počinje’’.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra da je odluka veoma važna za region i znači ohrabrenje drugim državama da intenziviraju aktivnosti u procesu ubrzanog pristupanja EU.

"Takođe ona ima i svoje značenje za Evropsku uniju jer pokazuje da se pristupni pregovori nastavljaju na prostoru zapadnog Balkana i da nakon pristupanja Hrvatske proces pregovaranja za zapadni Balkan nije prekinut", zaključio je Vujanović.
XS
SM
MD
LG